La UE proposa racionar el gas i fixar preu per acabar amb la dependència de Rússia
Respon a les dificultats i la interrupció del mercat energètic per la invasió d'Ucraïna
La Comissió Europea ha plantejat diverses mesures per posar fi a la dependència de la Unió Europea (UE) dels combustibles fòssils russos. Segons es recull al Pla REPowerEU, aquestes mesures estan enfocades a l'estalvi d'energia, la diversificació del subministrament i al desplegament accelerat d'energia renovable per reemplaçar els combustibles fòssils a les llars, la indústria i la generació d'energia.
Brussel·les reflecteix així en un document la resposta a les dificultats i la interrupció del mercat energètic mundial causades per la invasió russa d'Ucraïna. "En actuar com a unió, Europa pot eliminar gradualment la seva dependència dels combustibles fòssils russos més ràpidament", assegura.
El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (RRF) és el nucli del Pla REPowerEU i recolza la planificació i el finançament coordinades d'infraestructures nacionals i transfrontereres, així com projectes i reformes energètiques. La Comissió proposa realitzar modificacions específiques al Reglament RRF per integrar capítols específics de REPowerEU als plans de recuperació i resiliència (RRP) existents dels Estats membres, a més de la gran quantitat de reformes i inversions rellevants que ja es troben als RRP. Les recomanacions específiques per país del cicle del Semestre Europeu del 2022 s'incorporaran a aquest procés.
En concret, la Comissió proposa millorar les mesures d'eficiència energètica a llarg termini: "Estalviar energia ara ens ajudarà a preparar-nos per als possibles desafiaments del proper hivern". Els canvis de comportament a curt termini que podrien reduir la demanda de gas i petroli en un 5% i anima els Estats membres a iniciar campanyes de comunicació específiques adreçades a les llars i la indústria.
També anima els Estats membres a utilitzar mesures fiscals per fomentar l'estalvi d'energia, com ara impostos reduïts d'IVA en sistemes de calefacció eficients energèticament, aïllament d'edificis i electrodomèstics i productes. La Comissió també estableix mesures de contingència en cas d'una interrupció greu del subministrament, i emetrà orientació sobre els criteris de priorització per als clients i facilitarà un pla coordinat de reducció de la demanda de la UE.
La Plataforma d'Energia de la UE creada recentment permetrà compres comunes voluntàries de gas, GNL i hidrogen en agrupar la demanda, optimitzar l'ús de la infraestructura i coordinar l'abast als proveïdors. Com a proper pas, la Comissió considerarà el desenvolupament d'un “mecanisme de compra conjunta”, que negociarà i contractarà les compres de gas en nom dels Estats membres participants. La Comissió també considera mesures legislatives per exigir la diversificació del subministrament de gas al llarg del temps per part dels Estats membres. La plataforma també permetrà la compra conjunta d'hidrogen renovable.
"Amb Ucraïna continuarem treballant junts per garantir la seguretat del subministrament i un sector energètic que funcioni, alhora que aplanem el camí per al futur comerç d'electricitat i hidrogen renovable, així com per reconstruir el sistema energètic sota la iniciativa REPowerUkraine", diuen.
La Comissió proposa augmentar l'objectiu principal per al 2030 d'energies renovables del 40% al 45%. "Una ampliació i acceleració massives de les energies renovables a la generació d'energia, la indústria, els edificis i el transport acceleraran la nostra independència, impulsaran la transició ecològica i reduiran els preus amb el temps".
La Comissió posarà en marxa contractes de carboni per diferència per donar suport a l'adopció d'hidrogen verd per part de la indústria i el finançament específic per a REPowerEU en el marc del Fons d'Innovació, utilitzant els ingressos del comerç d'emissions per donar suport encara més a l'abandonament de la dependència russa dels combustibles fòssils.
Per millorar l'estalvi i l'eficiència energètica al sector del transport i accelerar la transició cap a vehicles d'emissió zero, la Comissió presentarà un paquet de transport de mercaderies ecològic, amb l'objectiu d'augmentar significativament l'eficiència energètica al sector, i en considerarà una iniciativa legislativa per augmentar la proporció de vehicles de zero emissions en flotes d'automòbils públiques i corporatives per sobre de cert tamany.
Complir els objectius de REPowerEU requereix una inversió addicional de 210.000 milions d'euros d'aquí al 2027. Es tracta d'un pagament inicial a la nostra independència i seguretat. Reduir les importacions russes de combustibles fòssils també ens pot estalviar gairebé 100.000 milions d'euros a l'any. Aquestes inversions han de ser assumides pel sector públic i privat, i a nivell nacional, transfronterer i de la UE.
Per donar suport a REPowerEU, ja hi ha 225.000 milions d'euros disponibles en préstecs en el marc de l'RRF. A més, la Comissió proposa augmentar la dotació financera de l'RRF amb 20.000 milions d'euros en subvencions procedents de la venda de drets d'emissió del Règim de Comerç de Drets d'Emissió de la UE que actualment es troben a la Reserva d'Estabilitat del Mercat, que se subhastaran de manera que no pertorbi el mercat.
El 8 de març del 2022, la Comissió va proposar l'esbós d'un pla per aconseguir que Europa sigui independent dels combustibles fòssils russos molt abans del 2030, a la llum de la invasió russa d'Ucraïna. Al Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març, els líders de la UE van acordar aquest objectiu. Les interrupcions recents del subministrament de gas a Bulgària i Polònia demostren la urgència d'abordar la falta de fiabilitat del subministrament energètic rus.