La UE podria multar Amazon, Apple i Google amb fins al 10% de la seva facturació
Si no compleixen la nova normativa sobre l'ús de dades que es posarà en marxa
Amazon, Apple i Google poden enfrontar-se a una dura sanció si no compleixen amb la nova normativa sobre l'ús de dades que posarà en marxa la Unió Europea. I és que el reglament preveu multes de fins al 10% de la facturació per als gegants tecnològics.
Així apareix recollit a l'esborrany de la nova Llei de Mercats Digitals, de la qual cosa es fa ressò Bloomberg i que es donarà a conèixer aquest dimarts. Els gegants tecnològics tindran prohibit utilitzar qualsevol dada dels seus usuaris empresarials per competir contra ells o tractar els seus propis serveis de forma més favorable en els rànquings, entre d'altres obligacions.
D'aquesta manera, qualsevol companyia que "infringeixi sistemàticament" la nova normativa podria enfrontar-se a un requeriment de la Comissió Europea per fer canvis en el seu comportament i la seva estructura, com la desinversió en empreses. Segons la normativa, es considera que una empresa incompleix de forma sistemàtica el reglament si la UE ha emès, almenys, tres multes en un període de cinc anys.
Es tracta d'un esborrany, cosa que significa que la normativa podria revisar-se, però la nova normativa se centra principalment en les empreses "guardianes", definides per la Comissió Europea d'acord amb una sèrie de criteris, entre els quals s'inclouen el nombre de usuaris en milions i els ingressos globals en milers de milions de dòlars, així com el seu important impacte al mercat únic, segons recull el document. Brussel·les actualitzarà les designacions com empreses "guardianes" cada dos anys.
Però aquestes no són les úniques mesures que planeja la UE, que proposarà també regles per exigir una major responsabilitat de les plataformes pel que els seus usuaris publiquen, plantejant multes de fins al 6% dels ingressos globals per a les xarxes socials si no compleixen amb les ordres d'eliminar la propaganda.
Els plans de la UE es conèixeran en un moment clau, en què els reguladors de tot el món estan pressionant els gegants tecnològics, els quals es considera massa grans, poderosos i rendibles. Cal recordar que Facebook ja s'enfronta a l'amenaça d'una ruptura empresarial als EUA després d'haver estat demandada pels funcionaris antimonopoli nord-americans i una coalició d'estats que volen desfer les seves adquisicions d'Instagram i WhatsApp.
La cap de departament digital de la UE, Margrethe Vestager, ha dit que les normes de control d'accés haurien de complementar la llei antimonopoli, que atorga als reguladors el poder d'investigar les empreses pel seu comportament en el passat.
No obstant això, i malgrat anys d'investigacions i multes a companyies com Google (Alphabet), les companyies tecnològiques més petites diuen que els reguladors de la UE no han aconseguit restaurar la competència amb la suficient rapidesa. La nova normativa està dissenyada per evitar el mal comportament abans que passi, segons han defensat els funcionaris de la UE.
Una vegada que la Comissió proposi formalment les noves regles, podria prendre mesos, o fins i tot anys, abans que es converteixin en llei. I és que encara necessitarà l'aprovació de les altres institucions legislatives del bloc, és a dir, del Parlament Europeu i el Consell Europeu.