La UE insisteix que continua treballant per arribar a un acord sobre el Brexit amb el Regne Unit
Brussel·les espera que les converses continuïn la setmana vinent
- En castellano: La UE insiste en que sigue trabajando para un acuerdo sobre el Brexit con Reino Unido
La Unió Europea (UE) insisteix que continua treballant per aconseguir un acord sobre el Brexit amb el Regne Unit i espera que les negociacions continuïn la setmana vinent després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, hagi descartat continuar negociant un tractat comercial que reguli les relacions entre els Vint-i-set i el Regne Unit a partir de l'1 de gener.
L'equip negociador del bloc no ha interpretat les declaracions de Johnson com una indicació que estaven abandonant les converses, segons ha informat a Bloomberg un funcionari proper a les negociacions.
De fet, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, reaccionava amb aquest missatge al seu compte personal de Twitter: "La UE continua treballant per arribar a un acord però no a qualsevol preu. Com estava previst, el nostre equip de negociació viatjarà a Londres la setmana que ve per a intensificar aquestes negociacions". Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que "ni la UE ni el Regne Unit volen un acord a qualsevol preu", però que per ella i per la UE, "les negociacions haurien de continuar". "Si fracassem en aconseguir un acord hem de planejar altres alternatives", ha afegit.
🇪🇺-🇬🇧 talks: the EU continues to work for a deal, but not at any price.
As planned, our negotiation team will go to London next week to intensify these negotiations. — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 16, 2020
La Unió Europea ja va manifestar el dijous la seva intenció d'intensificar les negociacions amb el Regne Unit, amb l'objectiu d'aconseguir un acord entorn de finals d'octubre. "El que he proposat a l'equip britànic és negociar intensivament en el poc temps que ens queda per aconseguir, entorn de finals del mes d'octubre, l'acord que desitgem, no a qualsevol preu, però l'acord que desitgem i que els dirigents europeus desitgen", va declarar el negociador comunitari, Michel Barnier, en una roda de premsa durant la cimera europea que se celebra a Brussel·les.
En aquesta cita, els caps d'Estat i Govern dels Vint-i-set van abordar l'estat de les converses sobre la relació entre Londres i Brussel·les després del Brexit, un diàleg en el qual les postures segueixen separades en àmbits fonamentals, a pesar que el pròxim 1 de gener la legislació comunitària deixarà d'aplicar-se en el territori britànic i el Regne Unit serà, de manera definitiva, un país tercer.
No obstant això, l'acord ha de tancar-se molt abans de cap d'any, en les pròximes setmanes, perquè entre novembre i desembre es dugui a terme la ratificació parlamentària del conveni al Regne Unit i la Unió Europea, de manera que el pacte pugui entrar en vigor l'1 de gener, quan haurà conclòs la transició del Brexit.
Barnier va insistir que el club comunitari continuarà disponible "fins a l'últim dia útil" per a donar a les negociacions "totes les opcions de reeixir". "Diré demà al (negociador britànic) David Frost que estem preparats per a posar-nos a treballar de manera intensiva, accelerada, en els pròxims dies, a partir del dilluns, per a les dues o tres setmanes que ens queden per davant", va recalcar Barnier.
A la cimera, els mandataris van aprovar unes conclusions en les quals demanaven fer "els moviments necessaris" a Londres per a "fer possible" un acord. No obstant això, també van instar els Estats membres, les institucions de la UE i les empreses a preparar-se per a la possibilitat que no hi hagi un pacte, si bé van reafirmar el seu interès per tenir "una associació el més pròxima possible amb el Regne Unit".
El "premier" britànic va arribar a fixar el 15 d'octubre com la data límit per a aconseguir l'acord i avui va admetre que, tret que hi hagi un canvi "fonamental" en la posició de la Unió Europea, el Regne Unit s'encamina a una desconnexió del bloc sense acord. En una declaració televisada, el cap del Govern es va referir a "una solució australiana" amb el grup comunitari, la qual cosa significa que no es tancaria un pacte i les relacions passarien a regir-se per les normes generals de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).
Les postures de Londres i Brussel·les segueixen allunyades en àmbits fonamentals per a l'èxit de les converses, com les garanties per a assegurar una competència justa entre empreses britàniques i comunitàries, la pesca o la governança del futur conveni.