La 'taxa Tobin' únicament gravarà la compra d'accions, pero no la venda
En un primer moment, Hisenda es va referir a les operacions de compravenda, cosa que va generar confusió
L'impost sobre transaccions financeres que va aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres, la denominada 'taxa Tobin', només afectarà la compra d'accions, mentre que les operacions de venda en restaran exemptes, segons confirma un portaveu del Ministeri d'Hisenda. Malgrat que, en un primer moment, el departament es va referir a totes les operacions de compravenda, el projecte de Llei estableix que aquest impost l'hauran de pagar únicament els compradors.
Però ja ha quedat clar que només tributaran les compres, en línia amb la referència del Consell de Ministres, que ahir definia la taxa com "un impost indirecte que grava amb un 0,2% les operacions d'adquisició d'accions de societats espanyoles".
LA DIFÍCIL HARMONITZACIÓ EUROPEA
No tansols Espanya aplicarà aquest impost, si és que arriba a aprovar-se finalment el projecte de llei, després de decaure en la passada legislatura per l'avançament electoral. Altres països com França, Itàlia o Regne Unit tenen una norma similar, mentre que Alemanya preveu posar-la en marxa l'any vinent.
Des de fa uns anys, Àustria, Alemanya, Bèlgica, Estònia, Eslovènia, Eslovàquia, França, Grècia, Itàlia, Portugal, a més d'Espanya, es van comprometre a plantejar-se l'aplicació d'aquesta taxa a nivell europeu seguint la tendència d'organismes com la Comissió Europea, que cregui en la necessitat de crear un impost per gravar les operacions realitzades per entitats financeres. El problema que assenyalen tots els experts és que, si no s'harmonitza la taxa a nivell mundial -o, almenys, europeu-, els diners se n'aniran dels països on existeixi l'impost cap a aquells on no s'hi apliqui.
Les previsions del Govern apunten al fet que, gràcies a la 'taxa Tobin', es recaptaran 850 milions d'euros. No obstant això, certs organismes i institucions discrepen d'aquesta xifra. El Ministeri d'Hisenda té previst publicar cada any la llista de companyies les accions de les quals estan subjectes a la taxa, perquè els inversors puguin conèixer quines operacions n'estan afectades i quines no. A falta de tramitació al Congrés, entrarà en vigor tres mesos després que s'hagi publicat al Boletín Oficial del Estado (BOE).
La idea original d'aquesta taxa va ser del Premi Nobel d'Economia James Tobin, que va proposar als anys 70 la creació d'un impost que gravés amb un 0,5% els moviments especulatius de divises. Als anys 90, va reaparèixer transformada, amb la pretensió de gravar el conjunt de les transaccions financeres internacionals, plantejant tributar amb un 0,1% la compravenda d'accions i amb un 0,01% les operacions amb derivats.