La Seguretat Social suma 115.607 afiliats i registra el tercer millor juny de la història
La Seguretat Social ha tancat el sisè mes de l'any amb 20.348.330 inscrits
L'afiliació mitjana a la Seguretat Social, en termes originals, ha crescut en 115.607 persones, tancant el juny amb 20.348.330 inscrits (10.812.380 homes i 9.535.950 dones). És el major augment de la sèrie en un mes de juny, amb l'excepció del 2005 i el 2021, condicionats per la regularització de persones migrants i per l'aixecament de l'estat d'alarma, respectivament.
En total, el nombre mitjà d'afiliats en termes originals supera en 848.053 ocupats el nivell de fa un any, segons dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
En termes desestacionalitzats, el dinamisme de l'ocupació es manté al juny amb un increment de l'afiliació de 76.948 persones a l'últim mes, xifra que suposa la millor dada mensual comparada amb el període prepandèmia. Les xifres mostren, a més, una acceleració en la creació d'ocupació respecte a les dades dels darrers mesos, duplicant el creixement mensual mitjà des del desembre.
Amb l'increment registrat al mes de juny, la Seguretat Social arriba als 20.102.037 afiliats de mitjana en termes desestacionalitzats.
D'aquesta manera, el primer semestre del 2022 conclou amb una creació de 262.935 llocs de treball, descomptant-ne l'estacionalitat i l'efecte calendari. Pel que fa al nivell de feina de fa un any, el creixement ha estat de 837.799 ocupats. Després d'haver assolit el nivell d'afiliació previ a la pandèmia al setembre passat, s'ha incrementat l'ocupació en 616.000 persones més. La dada implica que hi ha més d'un milió de llocs de treball que al començament del 2019.
Aquest creixement de l'afiliació ha estat generalitzat per sectors i es fonamenta en l'augment de l'ocupació al sector privat.
A més, l'augment d'afiliació ha resultat especialment intens en els sectors més innovadors i de més valor afegit, entre els quals destaca Informació i Comunicació (15,4%), Educació (9,1%), Activitats Sanitàries (8,4%), i Activitats Professionals, Científiques i Tècniques (8,0%).
L'augment també s'ha produït a totes les CA, que tenen en tots els casos més afiliats que el febrer del 2020.
El Ministeri destaca que, sis mesos després de l'entrada en vigor de la reforma laboral (i tres després de l'aplicació de les principals novetats en matèria contractual), els efectes positius es continuen apreciant en la millora de la qualitat de l'ocupació. Al juny, es continua accelerant l'augment dels afiliats amb contracte indefinit, que registren un increment del 17% enfront de fa un any.
En el mateix sentit, torna a augmentar la proporció de contractes indefinits: al maig, el 79% dels afiliats tenen contractes indefinits, percentatge que suposa 9 punts més del que era habitual abans de la pandèmia. Fins i tot als sectors amb més temporalitat s'observa un augment notable d'aquests contractes, com en el cas de la construcció, el sector de l'allotjament, els àpats i les begudes i les activitats administratives.
A més, entre els menors de 30 anys, el percentatge de treballadors amb contracte indefinit ha pujat en 27 punts respecte a la mitjana d'aquest mes i ha passat del 37% al 64%.
D'altra banda, 17.898 treballadors estan en un ERTE-ETOP, xifra que es manté estable. Els ERTE sectorials aprovats per a les agències de viatges, per la seva banda, protegeixen 2.551 treballadors el 30 de juny.
Pel que fa a les ajudes a autònoms, aquest mes, a prop de 100.000 treballadors autònoms han vist exonerades en un 25% les quotes a la Seguretat Social. Aquesta mesura, recollida al Reial decret llei 2/2022 de 22 de febrer, contemplava l'exoneració de quotes per als autònoms que estiguessin percebent una de les prestacions posades en marxa per pal·liar els efectes de la pandèmia del 90% al març, del 75% a l'abril, del 50% al maig i del 25% al juny.