La reunió entre Govern i agents socials per prorrogar els ERTO acaba sense acord

La taula de negociació tornarà a reunir-se dilluns 7 de setembre

Per

Bolsamania | 04 set, 2020

Actualitzat : 14:13

La taula de negociació del diàleg social per abordar la pròrroga dels Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) més enllà de 30 de setembre reunida aquest divendres ha acabat sense acord, amb el que Govern i agents socials tornaran a reunir-se dilluns que ve.

A la roda de premsa posterior a la trobada, tant la ministra de Treball, Yolanda Díaz, com el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, han coincidit a destacar que la reunió ha estat "extraordinàriament útil i permetrà continuar treballant en el marc vigent a partir d'octubre".

Escrivá ha afirmat que l'objectiu és que "tots aquells que no han pogut activar-se per aquesta situació sobrevinguda i impossible tinguin la millor protecció possible per quan arribi el moment de reactivació del mercat de treball". Díaz ha agraït la "multitud de propostes" que han rebut per part dels sindicats i les patronals. Ha assegurat que el Govern recull la petició dels sindicats UGT i CCOO, que la cotització durant els ERTO sigui del 70%. A més, la ministra s'ha marcat l'objectiu de "intentar no esgotar els temps de negociació".

No obstant això, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha advocat per canviar la política d'exoneracions, de manera que es bonifiqui les empreses que estiguin tancades i no les que vagin recuperant treballadors de l'ERTO, com passa fins ara. Això sí, Garamendi ha coincidit en la necessitat de trobar un acord "tan aviat com sigui possible", a causa de la situació en la qual es troben determinats sectors, com és el cas del turisme, i garantir que arribin a les empreses que més ho necessitin. A més, ha insistit que els ERTO s'han de prorrogar, "com a mínim", fins a la Setmana Santa de l'any vinent, o fins i tot fins al mes de juny.

Des dels sindicats han fet un "balanç positiu" en trobar una "actitud receptiva" tant per part del Govern com des de CEOE i Cepyme. Així ho ha expressat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, afegint que el nostre país necessita "renovar els ERTO perquè siguin l'alternativa als acomiadaments". "Cal traslladar una idea-força: l'ús dels ERTO ha de durar tant com duri la crisi econòmica i la pandèmia sanitària; es poden fer revisions de l'instrument cada cert temps, però cal transmetre seguretat", ha apuntat.

Mentrestant, per al secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, els ERTO "han de durar el temps necessari" i creu que cal bandejar la idea de fixar una data. "Per a nosaltres els ERTO han de durar el temps que sigui necessari; marcar dates de caducitat no crea tranquil·litat i assossec per mantenir l'activitat", ha dit.

Últimas noticias