La recuperació alemanya perd impuls i el creixement del sector privat francès es frena

Segons els índexs PMI, a l'agost l'activitat empresarial va créixer a un ritme sòlid però lent

Per

Bolsamania | 21 ago, 2020

Actualitzat : 14:34

La recuperació econòmica d'Alemanya i França ha perdut impuls. A l'agost, l'activitat empresarial alemanya ha crescut a un ritme sòlid, encara que més lent, mentre que la francesa va créixer a un ritme més suau després de l'expansió més ràpida en gairebé dos anys i mig registrada al juliol, segons els índexs PMI publicats aquest divendres.

En concret, a Alemanya, la pèrdua d'impuls es va limitar al sector de serveis, on l'enquesta elaborada per la consultora Markit va mostrar una caiguda més pronunciada dels nous negocis a l'estranger. Mentrestant, la manufactura va experimentar una major acceleració en el creixement tant de la producció com de les noves comandes, encara que això no va poder evitar una altra ronda marcada de pèrdues d'ocupacions a les fàbriques.

L'índex general de producció composta va arribar a 53,7 a l'agost, per sobre de la marca sense canvis de 50 per segon mes consecutiu, però caient des del màxim de gairebé dos anys de juliol de 55,3. La caiguda de l'índex va reflectir un augment més lent de l'activitat empresarial del sector serveis, que va pujar només marginalment després del fort creixement de juliol. Per contra, la producció manufacturera va augmentar bruscament i al ritme més ràpid en dos anys i mig.

En tot el sector de producció de béns, les empreses van informar d'un augment de la producció a causa del creixement de les entrades de nous encàrrecs, que van augmentar dràsticament per segon mes consecutiu i van mostrar el guany més marcat des de desembre de 2017.

Els proveïdors de serveis també van registrar un augment en els nous negocis per segon mes consecutiu a l'agost. No obstant això, la taxa de creixement va ser només modesta i es va desaccelerar des de juliol, la qual cosa va resultar en un augment més moderat en els volums generals d'obra nova a tot el sector privat. Les firmes de serveis van registrar un arrossegament sostingut per la reducció de les noves comandes rebudes de clients internacionals, que van caure de forma pronunciada i en més mesura que al juliol.

Un altre factor que va pesar sobre la demanda en tot el sector de serveis va ser una disminució sostinguda de l'ocupació. La taxa d'acomiadament va disminuir per tercer mes consecutiu i va ser la més feble des que va començar el declivi actual al març, encara que encara apuntava a una caiguda notable en el nombre de treballadors en general. A nivell sectorial, els fabricants van registrar una altra reducció marcada, encara que més lenta, en l'ocupació que va estar entre les més pronunciades dels últims 11 anys, mentre que les empreses de serveis van notar un augment fraccional en els nivells de personal.

La cartera de treball va augmentar marginalment a l'agost, posant així fi a una seqüència de reducció que es remunta a novembre de 2018. L'augment es va centrar en el sector manufacturer.

Quant als preus, l'enquesta d'agost va mostrar una caiguda marginal en els càrrecs mitjans per béns i serveis, amb la taxa de disminució més lenta en la seqüència actual de sis mesos. Les dades subjacents van mostrar una caiguda marginal en els càrrecs dels proveïdors de serveis i, en general, cap canvi en els preus d'entrada a la fàbrica. Mentrestant, els preus mitjans dels inputs van augmentar per primera vegada en sis mesos a l'agost. Això va ser impulsat per un sòlid augment de les despeses operatives en el sector de serveis. Mentrestant, la disminució dels costos de compra de manufactura va disminuir al seu nivell més feble durant 15 mesos.

La confiança empresarial en l'activitat durant l'any vinent va augmentar lleugerament a l'agost, aconseguint el nivell general més alt en dos anys. No obstant això, aquesta millora emmascara tendències contrastants en dos sectors monitorats, amb un optimisme més fort entre els fabricants (les expectatives aquí estaven en un màxim de dos anys i mig) sent parcialment compensat per una lleugera pèrdua de confiança entre els proveïdors de serveis.

Finalment, a l'agost, el PMI manufacturer d'Alemanya va augmentar a 53 des de 51 al juliol. L'única influència direccional negativa va ser de les existències del component de compres, i els productors de béns informen d'una disminució accelerada dels inventaris de preproducció. Els esforços per racionalitzar les existències es van veure reflectits en un augment marginal en l'activitat de compra dels fabricants, la taxa de creixement dels quals va ser molt inferior a la de la producció i les noves comandes.

FRANÇA

Després de l'expansió més ràpida en gairebé dos anys i mig al juliol, l'activitat empresarial francesa va créixer a un ritme més suau durant agost. L'últim augment de la producció va ser en general modest i d'acord amb la recuperació inicial registrada al juny. A nivell de subsector, la desacceleració va ser generalitzada, i tant els fabricants com els proveïdors de serveis van registrar un creixement més suau que al juliol. Les empreses de serveis van registrar un augment més ràpid que les seves contraparts de fabricació per segon mes consecutiu.

El menor creixement de l'activitat es va deure en part a un augment més lent de les noves comandes a mitjan tercer trimestre. L'últim augment en les vendes va ser només marginal, amb els fabricants registrant un lleuger descens i les empreses de serveis registrant una expansió més suau. Les dades subjacents van indicar que el creixement de les noves comandes es va mantenir centrat en el mercat nacional, ja que els nous negocis d'exportació van caure per vuitè mes consecutiu. No obstant això, la taxa de disminució va continuar disminuint des del rècord de la sèrie d'abril, i les condicions de la demanda internacional es van deteriorar al ritme més lent des d'abans de l'escalada de la malaltia per coronavirus.

La desacceleració en el creixement de noves comandes va fer que les empreses del sector privat continuessin retallant personal a l'agost, estenent la seqüència actual de contracció de la força laboral a sis mesos. A més, la taxa de reducció es va accelerar lleugerament a partir de juliol i va ser sòlida en general. La disminució de l'ocupació en general es va deure principalment a una forta retallada de les nòmines de fabricació.

Mentrestant, l'acumulació de feina a les empreses del sector privat francès va disminuir durant l'últim període de l'enquesta. El resultat va seguir al primer augment en cinc mesos durant juliol, quan les empreses van veure un augment en les noves comandes. La desacceleració a l'agost va ser impulsada per una sòlida reducció en els negocis pendents en els proveïdors de serveis, que va compensar amb escreix una modesta expansió a les empreses manufactureres.

En el front dels costos, els preus dels inputs van continuar augmentant a mitjan tercer trimestre. De fet, la taxa d'inflació es va accelerar a la més ràpida des de gener, i els analistes van citar preus més alts per a productes d'higiene i transport aeri. Dels dos subsectors supervisats, els serveis van experimentar un augment més pronunciat de la càrrega de costos. En aquesta línia, les empreses van optar per augmentar les seves tarifes mitjanes a l'agost. El resultat va marcar el primer augment en els preus de producció des d'abans que s'introduïssin per primera vegada les mesures de bloqueig a gran part d'Europa durant març. La taxa d'inflació va ser modesta en general.

De cara al futur, les empreses del sector privat francès es van mantenir optimistes respecte a les perspectives comercials a 12 mesos. No obstant això, el grau de positivitat va disminuir des del màxim de cinc mesos de juliol i va ser més feble que la mitjana històrica. L'evidència anecdòtica va suggerir que les empreses es van mantenir cauteloses davant nous brots de COVID-19. Les dades subjacents van indicar que els proveïdors de serveis tenien més confiança que les seves contraparts de fabricació.

Últimas noticias