La recuperació d'Europa, de nou en entredit per la vacuna i les restriccions

L'economia europea segueix a la vora d'una segona recessió

Per

Bolsamania | 03 feb, 2021

Els dubtes sobre la recuperació econòmica tornen a sobrevolar Europa. Les últimes dades sobre el Producte Interior Brut (PIB) de l'Eurozona, que va registrar una caiguda del 6,8% el 2020, no conviden a l'optimisme malgrat ser millors del que es preveia, i menys amb el panorama que hi ha per davant. El lent procés de vacunació al Vell Continent, que va molt endarrerit respecte al Regne Unit i els EUA, unit a l'imparable augment dels contagis, pot obligar a mantenir durant més temps les restriccions, i això, sens dubte, acabarà afectant la recuperació.

Així ho creuen els analistes, que han expressat els seus recels sobre l'esdevenir de l'economia europea, que segueix a la vora d'una segona recessió. "La lentitud en la vacunació pot obligar els països a mantenir un tancament hermètic durant més temps, i així es retardarà l'inici de la recuperació econòmica", apunta Berenberg. I en la mateixa línia s'expressen els analistes d'Oxford Economics, que destaquen que la campanya de vacunació avança molt a poc a poc i això "retarda la tornada a la normalitat fins a finals de 2021".

"Els països europeus han tingut problemes fins ara en l'aplicació dels seus programes de vacunació, cosa que ha alentit els seus esforços per controlar la pandèmia i permetre que es produeixi una recuperació econòmica significativa", remarquen aquests experts. Per això, i atès que creuen que les inoculacions "seguiran sent limitades durant el primer trimestre", apunten que aquesta situació "obligarà els governs a mantenir estrictes mesures de contenció, ja que les taxes d'infecció es mantenen altes", cosa que afectarà el PIB.

Com diuen en ING, "amb els bloquejos estesos fins ben entrat al primer trimestre, s'està gestant una altra recessió tècnica". Segons l'opinió dels estrategs del banc holandès, tot i que és positiu que les mesures restrictives s'hagin adaptat i s'hagin tornat "més suaus en comparació amb la primera onada", i també ajuda que "la resta del món segueix obert", cosa que manté operatives les cadenes de subministrament, a Europa els tancaments s'han prolongat durant la primera part d'aquest 2021, de manera que "és probable que es produeixi un altre trimestre de caiguda del PIB".

QUÈ LI ESPERA A LA ZONA EURO?

Què li espera llavors a l'economia de l'Eurozona? Doncs el que prediuen en ING i altres cases d'anàlisi, una contracció del PIB durant el primer trimestre i una recuperació posterior a mesura que avanci l'any. En referència a això Barclays apunta que els seus analistes esperen "un descens més gran, de l'1,5% intertrimestral, durant els tres primers mesos a causa de les pròrrogues i del possible enduriment de les mesures, amb una millora gradual a partir de llavors".

Com diu el banc britànic, l'economia europea "està operant al 95% del nivell anterior a la crisi", i tot i que això "és molt millor del que s'esperava fins fa poc, cosa que apunta a una certa adaptació a les restriccions i mostra els beneficis de deixar diversos sectors oberts, en comparació amb els tancaments de primavera", no es poden llançar les campanes al cel. "Les estimacions estan encara subjectes a canvis, i hi haurà més claredat" d'aquí a unes setmanes, afirma Barclays.

Per la seva banda, des d'Oxford Economics remarquen que la vacunació "s'hauria d'accelerar a partir de la primavera, cosa que aplanarà el camí per a la relaxació de la majoria de les restriccions i donarà pas a un repunt del creixement, que aconseguiria el seu punt màxim al tercer trimestre". Els seus analistes esperen que la Unió Europea arribi al seu objectiu de vacunar el 70% de la població adulta a principis d'agost, tot i que veu probable que "es retardi respecte a altres països, com el Regne Unit o els Estats Units, atès que el seu objectiu és relativament poc ambiciós".

I Danske Bank també s'ha pronunciat al respecte. Els seus experts apunten que "seguirem tenint bloquejos i restriccions significatives durant els pròxims mesos a l'hemisferi nord, però la millora del clima i les vacunes permetran un alleujament durant el segon trimestre, sense nous bloquejos a la tardor". Per això, auguren que això conduirà a una "forta recuperació", de manera que les economies tornaran a "produir en plena capacitat durant el 2022". Tot i que el banc danès alerta: "Veiem el risc que noves mutacions de virus o altres contratemps mèdics retardin el procés, la qual cosa significa que pot haver-hi un nou impacte negatiu en l'economia durant la segona meitat d'aquest any".

Últimas noticias