La recessió serà més greu: el turisme, en perill per la mala imatge d'Espanya

La desconfiança vers el nostre país també farà mal a les exportacions

Per

Bolsamania | 24 mar, 2020

Actualitzat : 10:38

Les expectatives d'una ràpida recuperació després de la recessió que se'ns tira a sobre, reiterades ahir per la vicepresidenta Nadia Calviño, són posades en dubte per nombrosos economistes i analistes. Fins i tot encara que la crisi sanitària no es prolongui més enllà d'un mes, com està previst (que caldrà veure-ho), la recuperació posterior serà lenta i molt dura. En part, per la dificultat per recuperar la inèrcia i, en una altra part gens menyspreable, per la mala imatge que Espanya està donant al món, que afectarà molt al turisme i les exportacions.

Totes les associacions empresarials i d'autònoms insisteixen en això: la decisió de confinar tot el país un mes implicarà una frenada total de l'activitat que els farà perdre uns ingressos que no recuperaran; i després, no serà gens fàcil recuperar el ritme anterior (que ja s'estava alentint, com va confirmar el dilluns el Banc d'Espanya).

L'economia té una inèrcia molt forta, per això el creixement es manté durant un temps a l'inici d'una crisi, com va passar el 2019. Per això mateix, si la frenes completament, com està succeint ara, després triga a arrencar i adquirir de nou aquesta inèrcia; no és una cosa instantània com sembla pensar el Govern", explica un analista que prefereix l'anonimat.

Això serà així en tots els sectors econòmics, excepte els que no han interromput l'activitat (bàsicament, el primari i la indústria i la distribució alimentàries). És fàcil d'entendre: encara que celebrem la fi del confinament amb un banquet amb la família o els amics, la gent trigarà a recuperar el nivell de consum previ a la crisi en béns que no siguin de primera necessitat, i molt més si parlem d'automòbils o habitatges. I el mateix cal dir de la inversió en construcció, béns d'equip, etc.

LA GESTIÓ DEL GOVERN ALARMA A la RESTA DEL MÓN

Però aquesta situació serà encara més greu en els sectors oberts a l'exterior, és a dir, turisme i exportacions (que suposen gairebé la meitat del PIB i que són els que ens van treure de l'última crisi). La raó és la mala imatge que està donant Espanya en aquesta crisi, d'improvisació, falta de serietat, i nyap en general. És a dir, que no som fiables: els tòpics ancestrals dels quals no ens hem aconseguit deslliurar mai, i que ara es redoblen.

Un mala imatge derivada de la gestió del Govern de Pedro Sánchez. Com és sabut, no va prendre cap mesura abans que arribés l'epidèmia (malgrat que ja estava fent estralls a Itàlia), sinó que en va menysprear la gravetat i, de fet, no va evitar esdeveniments massius ja al març, cosa que han criticat durament mitjans com el New York Times. Després, quan el brot ja era una evidència, no va ser capaç de reaccionar per intentar de controlar-lo mitjançant tests massius com a Corea o Singapur, incomplint les directrius de l'OMS.

Tampoc es va afanyar a dotar de mitjans als hospitals, la qual cosa ha derivat en un col·lapse i en imatges lamentables que estan donant la volta al món, com la d'aquest mateix dilluns en un centre madrileny publicada en el Bild alemany.

Només quan el brot era ja incontrolable, a causa d'aquesta inacció, l'Executiu va decidir decretar el confinament obligatori, cinc dies després que Madrid suspengués les classes. Aquesta tardança va permetre que molts estudiants tornessin als seus llocs d'origen en transport públic i que moltíssims ciutadans madrilenys (i d'altres ciutats) fugissin a la seva segona residència, estenent més el virus. Fins i tot ara, els incompliments del confinament són constants sense que se'n derivi pràcticament cap conseqüència. Només ara s'ha posat a muntar hospitals de campanya, a comprar material sanitari i a utilitzar l'Exèrcit.

MÉS PROBABLE UNA RECUPERACIÓ EN FORMA DE 'L' QUE DE 'V'

Tot això "ha generat una pèssima imatge d'Espanya a l'exterior i una enorme desconfiança cap a nosaltres, la qual cosa inevitablement tindrà impacte en el turisme: els estrangers tindran por que un possible rebrot els enxampi aquí. Però també afectarà les exportacions 'marca Espanya' i fins i tot les inversions", que ja estaven bastant congelades en alguns sectors com l'immobiliari, per les mesures negatives anunciades per l'Executiu, assenyala un altre economista.

Amb aquest enorme problema per a una part important del nostre PIB i les dificultats per recuperar la inèrcia de la resta, serà molt difícil veure l'anhelada recuperació en 'V', i serà bastant més probable que tingui forma de 'L'. I fins i tot podria ser pitjor, si el confinament s'allarga encara més enllà de l'11 d'abril.

Últimas noticias