La recepta de Fedea per acabar amb el dèficit: copagament sanitari i eliminar els beneficis fiscals a l'IRPF, IVA i Societats

La pressió fiscal a Espanya és més baixa que a la UE i s'ha allunyat en els últims anys

Per

Bolsamania | 10 gen, 2017

Actualitzat : 13:33

Espanya ha de continuar amb la sendera de reduir el seu dèficit estructural, però el marge per fer-ho amb nous ajustaments en la despesa és limitat, mentre que és ampli en la recaptació. Aquesta és la principal conclusió dels economistes de Fedea en una anàlisi sobre la pressió fiscal en l'economia espanyola, que s'ha allunyat en els últims anys de la mitjana de la Unió Europea.

En concret, entre 2007 i 2015, els ingressos del sector públic es van reduir com a percentatge del PIB des del 40,9% fins al 38,2% a Espanya. És a dir, una caiguda de 2,7 punts percentuals que contrasta amb l'augment d'1,2 punts en la mitjana de les 15 principals economies de la Unió Europea (UE-15), que utilitzen com a referència els economistes de Fedea, i on la recaptació s'eleva des del 44,3% fins al 45,5%.
En les quatre grans economies de la UE, a Alemanya s'incrementa des del 43% fins al 44,6%, a França des del 49,7% fins al 53,2%, a Itàlia des del 45,3% fins al 47,9% i a Regne Unit des del 38,6% fins al 38,8%. És a dir, aquest últim país és l'únic entre les cinc economies més importants per grandària de la Unió Europea que té menys recaptació en termes relatius que Espanya i, en tot cas, en la resta augmenta el percentatge durant els últims anys.

Els ajustaments via despesa han estat molt severs i seria difícil justificar prosseguir el necessari ajustament -del dèficit estructural- reduint la despesa encara més

Així, en l'informe 'Els ingressos públics a Espanya' elaborat per José Ignacio Conde-Ruiz, Manuel Díaz, Carmen Marín i Juan Rubio Ramírez, aquests experts conclouen que Espanya té marge per augmentar la seva recaptació. “Nosaltres creiem que els ajustaments via despesa han estat molt severs i seria difícil justificar prosseguir el necessari ajustament -del dèficit estructural- reduint la despesa encara més”, expressen.

No obstant això, l'augment de recaptació no veuria tant per una pujada dels tipus impositius dels impostos com per una reducció dels beneficis fiscals que redueixen els tipus efectius. De fet, només en el cas de l'IRPF i IVA, citant en aquest cas al Ministeri d'Hisenda i d'Administracions Públiques, els beneficis fiscals van representar l'1,4% i el 2,08% respectivament del PIB, la qual cosa conjuntament suposen uns 37.000 milions d'euros, “és a dir, més o menys, el dèficit estructural que sofreix l'economia espanyola en aquest moment”, relaten.

“L'eliminació dels beneficis fiscals, mantenint fixos els tipus impositius, seria una ràpida i eficient forma d'augmentar la recaptació i donar solució als nostres problemes fiscals”, argumenten Conde-Ruiz, Díaz, Marín i Ramírez. “Però encara en el cas que algú no estigui d'acord amb aquesta premissa i no consideri necessari augmentar la recaptació, la nostra anàlisi assenyala que seria molt eficient eliminar beneficis fiscals alhora que es baixen els tipus per mantenir la recaptació constant”, agreguen.

BRETXA A CADA IMPOST

La nostra anàlisi deixa clar que Espanya usa poc els preus públics. Sembla clar que l'absència de copagament sanitari llastra aquesta forma de recaptació

En aquest sentit, en l'anàlisi de cada impost, en IRPF estimen que la recaptació està entorn de 2,5 punts percentuals del PIB per sota de la mitjana de les 15 majors economies de la UE. Mentre que en el primer cas els ingressos s'han mantingut pràcticament constants entre 2007 i 2015, en el segon han augmentat al mig punt percentual. Alguna cosa que segons el parer d'aquests economistes no es produeix perquè els tipus impositius sobre la renda són baixos a Espanya, ja que els tipus marginals són “molt alts”. Però els efectius no, a causa de “un alt grau de beneficis fiscals en comparació de la UE-15”. Entre l'Estat i les comunitats autònomes, l'anterior redueix la recaptació en 14.800 milions, un 1,4% del PIB i un 18,6% de la recaptació total per IRPF.

Aquest fet es produeix també amb l'Impost de Societats, encara que l'efecte s'ha reduït amb les últimes mesures del Govern per eixamplar la base i limitar la compensació de les bases imposables negatives, la qual cosa l'Executiu de Mariano Rajoy estima que tindrà un impacte en la recaptació de 4.650 milions d'euros. Fins ara, segons els economistes de Fedea, el 15% de la recaptació per Societats es reduïa per beneficis fiscals.

Quant a l'IVA, malgrat que els trams del 4%, del 10% i del 21% són similars a altres països, els tipus reduïts fan que el tipus implícit rondi el 15,2%, 4,6 punts percentuals més baix que la mitjana europea, segons l'informe.

L'estudi publicat per Fedea també observa una menor recaptació per impostos especials i per “recursos a la producció”, és a dir, ingressos relacionats amb els béns i serveis prestats per part del sector públic. Espanya presenta ingressos del 2,2% del PIB enfront del 3,1% de la UE-15. “La nostra anàlisi deixa clar que Espanya usa poc els preus públics. Sembla clar que l'absència de copagagament sanitari llastra aquesta forma de recaptació”, conclouen.

Últimas noticias