La pujada de les pensions, a l'aire per les diferències entre PP i PSOE
La revaloració de les pensions en temps de crisi estanca l'acord del Pacte de Toledo
Actualitzat : 20:47
La Comissió de Seguiment i Avaluació del Pacte de Toledo ha acordat aparcar temporalment el debat al voltant de la recomanació dedicada a la revaloració de les pensions en temps de crisi a l'espera de resoldre les discrepàncies entre PP i PSOE.
Així, han justificat que el PP és el grup amb més pes parlamentari i que a l'ampli ventall d'opcions que es postulen a liderar-lo podia haver diferents sensibilitats al respecte. Tot això malgrat que durant l'anterior reunió s'havia arribat a comentar la possibilitat de votar aquest mateix dimarts la recomanació, hi hagués o no acord.
A l'espera que tingui lloc la successió a la presidència del Partit Popular
Tot i que a la sortida de la reunió algunes diputades estimaven un termini d'aproximadament un mes abans de tornar a aquesta qüestió, la comissió aprofitarà per celebrar noves compareixences sobre temes no abordats fins ara.
Concretament, la setmana durant la qual estan previstes almenys tres compareixences sobre la perspectiva de gènere en les pensions, i també segueixen pendents compareixences de cara a la redacció de les recomanacions dedicades als joves i de la digitalització de l'economia.
ABANS TAMBÉ COMPAREIXERÀ LA MINISTRA
En tot cas, abans de recuperar el debat sobre la recomanació dedicada a la pujada de les pensions i el seu poder adquisitiu, la comissió espera rebre la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, durant una compareixença prevista pels primers dies de juliol, bé durant la primera setmana del mes, o durant els primers dies de la segona.
Així mateix, diversos grups també han anunciat durant la reunió que demanaran la compareixença a la comissió del nou secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, i previsiblement els grups també celebraran trobades amb el nou director general d'Ordenació de la Seguretat Social.
POSTURES MÉS ALLUNYADES DESPRÉS DE LA REUNIÓ D'AVUI
Una altra de les raons que, segons el parer d'algunes formacions, explica que s'aparqui aquesta recomanació durant unes setmanes passa per la divergència de les postures que divideixen els grups al voltant d'aquesta recomanació.
I això que, abans de la reunió d'aquest dimarts, grups com Units Podem celebraven que diversos punts polèmics que es discutien a la comissió, com la possibilitat d'una revaloració de les pensions a diferents ritmes en moments de dificultat econòmica, havien desaparegut a la nova redacció proposada abans de la trobada, el quart esborrany que es porta a la discussió en aquesta recomanació.
No obstant això, segons han comentat a la sortida de la reunió, grups com el PP o el PDeCAT, defensors d'aquesta possible fórmula, havien demanat tornar a incloure aquest aspecte en una nova redacció de la recomanació que se sotmeti a debat.
Tampoc hi ha consens de cara al paper que tindrien els elements complementaris que s'afegeixen a l'IPC -element "troncal" o "medul·lar" ja acceptat per tots- en la pujada de les pensions, ja que el PP s'oposa que es deixi la inflació com a únic referent per a tots els anys. "Si és l’IPC pur i dur, no hi ha acord", esgrimia a l'entrada un dels seus diputats.
El seu portaveu a la Comissió, Gerardo Camps, criticava la sortida que s’acusés el PP de bloquejar l'acord quan, ha argumentat, havia estat la seva formació la que més havia "modulat" la seva postura, des de la defensa de les reformes realitzades a l'inici dels debats, a una nova revaloració que, defensen ara, garanteixi en èpoques de creixement el poder adquisitiu de les pensions amb pujades al ritme de la inflació.
Per contra, ha assenyalat que altres grups no s'han mogut de l'IPC com a referència per apujar les pensions tots els anys sinó que, a més, prenen els indicadors addicionals (creixement econòmic i evolució dels salaris) com a complements per fixar pujades addicionals, que superarien fins i tot la inflació.