La producció industrial trenca dos anys d'ascensos i baixa un 0,8% el 2023

Al desembre, la producció industrial espanyola va registrar una caiguda del 4%

Per

Bolsamania | 07 feb, 2024

El 2023, l'Índex General de Producció Industrial (IPI) va baixar una mitjana del 0,8%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), de manera que es posa fi a dos anys de taxes positives. Al desembre, la producció industrial espanyola va registrar una caiguda del 4%.

La dada del darrer mes de l'any és 5 punts inferior a la del mes de novembre. Corregit d'efectes estacionals i de calendari, l'índex va presentar al desembre una caiguda del 0,2% respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquesta taxa va ser 1,1 punts inferior a la registrada al novembre.

Per sectors, Energia (1,9%) va presentar la taxa anual més elevada. Per contra, Béns de consum durador (-6%) va registrar la taxa més baixa.

Per CA, la taxa anual de la producció industrial en va augmentar respecte al desembre del 2022 en sis i en va disminuir en les altres 11. Mentrestant, les Canàries van registrar el major augment en mitjana anual (5,6%) i Regió de Múrcia, la taxa més negativa (-8%).

Pel que fa a l'evolució mensual, la producció industrial entre el desembre i el novembre, eliminant els efectes estacionals i de calendari, va registrar un descens del 0,3%. Aquesta taxa va ser 1,4 punts inferior a l'observada al novembre. Per sectors, Energia (3,1%) va presentar la taxa mensual més positiva. Per contra, Béns de consum durador (-2,2%) va registrar el descens més important.

Mentrestant, durant el quart trimestre, la producció va augmentar en conjunt un 0,7%, i va revertir la meitat de la caiguda acumulada dels dos trimestres anteriors.

"El romanent (si la producció es manté estable al nivell de desembre durant el primer trimestre) apunta que la producció industrial tornarà a augmentar aquest trimestre, encara que menys que al quart trimestre, un 0,2%", assenyalen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Afegeixen que "les enquestes empresarials han augmentat considerablement a principis d'any, cosa que suggereix que la producció industrial ha iniciat una tendència alcista sostinguda, cosa que hauria de donar suport a un creixement continu i decent del PIB durant els propers trimestres, permetent a Espanya seguir superant la resta de les quatre grans economies de la zona de l'euro".

Últimas noticias