La producció industrial de la zona de l'euro puja un 2,6% al desembre i baixa un 2,4% el 2023

A tota la Unió Europea, disminueix un 2% l'any i puja un 2,6% a l'últim mes, segons Eurostat

Per

Bolsamania | 14 feb, 2024

La producció industrial va disminuir un 2,4% a la zona euro i un 2% a la Unió Europea (UE) el 2023, mentre que, al desembre, va créixer un 2,6% tant a la zona de l'euro com a la UE enfront del mes anterior, segons dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

En comparació amb el desembre del 2022, la producció industrial va augmentar un 1,2% tant a la zona euro com a la UE.

En termes interanuals, a l'últim mes de l'any, la producció industrial de la zona euro va créixer un 9,4% per als béns d'equip, mentre que va caure un 1,7% per a l'energia, un 3,6% per als béns intermedis, un 3,7% per als béns de consum no duradors i un 5,4% per a béns de consum durador.

A la UE, va pujar un 8,6% en el cas dels béns de capital, però va baixar un 1,3% en el cas de l'energia, un 1,7% en el dels béns de consum no duradors, un 4 % al dels béns intermedis i un 6,4% al dels béns de consum duradors.

Entre els Estats membres sobre els quals es disposa de dades, els majors augments anuals es van registrar a Irlanda (44,7%), Dinamarca (6,7%) i Malta (5%). Els descensos més importants es van observar a Eslovènia (-10,2%), Hongria (-8,7%) i Bulgària (-6,9%).

En la comparació mensual, la producció industrial de la zona euro va créixer el 20,5% per als béns d'equip, el 0,5% pels béns de consum duradors, el 0,3% per a l'energia i el 0,2% per als béns de consum no duradors, mentre que va baixar un 1,2% per als béns intermedis.

A la UE, la producció industrial va augmentar un 18% per als béns de capital, un 0,6% per als béns de consum no duradors i un 0,4% tant per a l'energia com per als béns de consum duradors, però va caure un 0,7% per als béns intermedis.

Per països, els majors augments mensuals es van produir a Irlanda (23,5%), els Països Baixos (6,6%) i Dinamarca (5,6%). Per contra, els descensos més importants van tenir lloc a Eslovènia (-7,4%), Croàcia (-4,3%) i Finlàndia (-2,7%).

"El cicle d'inventaris dona poques esperances d'un repunt imminent de la producció i els problemes de la cadena de subministrament relacionats amb el mar Roig s'estan sumant a les lluites del sector manufacturer. I, si bé els preus de l'energia han evolucionat favorablement malgrat les pertorbacions, els nivells de preus semblen continuar sent poc atractius per a un repunt de la producció, ja que la competitivitat global està sota pressió”, comenten a ING.

Tot i això, els analistes creuen que cal destacar alguns brots verds: "Si bé la recuperació del sector manufacturer és un procés llarg, les enquestes indiquen alguns primers signes de millora. El PMI manufacturer de la zona de l'euro ha anat augmentant amb cautela -encara que segueix molt per sota de 50- i les empreses s'estan tornant lleugerament més optimistes respecte a les comandes. Això significa que sembla estar cada vegada més a prop de tocar fons per a la malmesa columna vertebral de la competitivitat de la zona de l'euro", afegeixen.

De cara al futur, els experts de Pantheon Macroeconomics veuen "una millora temptativa a les enquestes" i que "els indicadors mundials del sector manufacturer també estan augmentant".

Últimas noticias