La meitat dels espanyols no tenen previst comprar habitatge ni a curt ni a llarg termini

Mentre que el 21% té intenció de comprar habitatge d'aquí a cinc anys, segons Fotocasa

Per

Bolsamania | 09 ago, 2023

Hi ha un 86% d'espanyols que no han mostrat interès per adquirir un habitatge en propietat, encara que molts planegen fer-ho durant els propers anys. Tot i això, hi ha un 50% que no té previst comprar un habitatge ni a mitjà ni a llarg termini, enfront del 21% té intenció de comprar habitatge d'aquí a cinc anys.

Així es desprèn de l'últim informe de Fotocasa Research, en què es mostra que, malgrat el descens registrat al mercat de l'habitatge a l'últim mig any, hi ha una estabilitat en la intencionalitat de compra respecte als anys anteriors (l'agost de 2022 eren el 22%, i el febrer d'aquell any eren un 21% els que tenien aquesta idea).

Això indica que els ciutadans confien que la situació inflacionària actual i d'alts tipus d'interès es corregeixi a curt o mitjà termini i els permeti entrar en acció de manera efectiva quan l'escenari sigui més favorable.

Si es desglossa aquesta dada d'intenció de compra, el resultat és que, d'aquell 21% que té previst comprar, un 7% planeja fer-ho en els propers dos anys (l'agost n'eren el 8%) i un 14% (mateix percentatge que a l'anterior estudi) en un termini que oscil·la entre els dos i cinc anys. Sí que es desprèn, però, un increment més significatiu entre els que asseguren que no tenen previst comprar un habitatge ni a mig ni a llarg termini, que passen del 47% al 50%.

Per segments d'edat, la intenció de compra també fluctua. Com es podia esperar, són els més joves els que contemplen més adquirir un habitatge en un termini de, com a màxim, cinc anys. Una situació que s'inverteix a mesura que s'analitzen els trams de més edat.

Aquesta intenció, plasmada en percentatges, es concreta que el 38% dels joves que tenen entre 18 i 24 anys es plantegen adquirir un habitatge durant els propers cinc anys. Una xifra, a més, molt superior al 32% registrat mig any abans. Aquest increment, d'una banda, reflecteix la prevenció que l'actual situació els provoca, i, de l'altra, que aquesta no els dissuadeixi de fer les seves intencions més a mitjà o llarg termini.

Aquesta proporció, però, és l'oposada entre els particulars que oscil·len entre els 25 i els 34 anys. Si escau, avui és el 38% el que té intenció de comprar a cinc anys vista, quan a l'anterior mostra el percentatge era del 43%. Si es mira la mirada cap al següent tram, que arriba entre els 35 i els 44 anys, veiem que la intenció de compra en els propers cinc anys ja és menor, encara que es manté estable respecte a l'estudi anterior, quedant-se al 24%. Entre els particulars que tenen entre 45 i 54 anys aquesta xifra baixa una mica més, del 18% al 16%, i entre els més grans de 55 i els 75 anys aquesta intenció es fixa a l'11%.

"Podríem dir que la intenció de compra es manté estable, ja que, en comparació amb l'anterior semestre, només hi ha una variació d'un punt percentual. Cal ressaltar que on es produeix aquest descens és a curt termini, per la qual cosa es relaciona directament amb el nou escenari d'alts tipus d'interès i amb l'esperança que s'estabilitzin a nivells atractius durant els propers anys, és una gran fita que encara que la demanda de compra s'alenteixi, la intenció d'adquirir un habitatge i de convertir-se en propietari es mantingui. Això significa que, malgrat la nova política monetària i l'enduriment de l'accés al finançament, els ciutadans continuen tenint un interès molt fort per comprar habitatge", comenta María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.

Últimas noticias