La inflació anual es manté negativa al setembre per sisè mes consecutiu

Les dades publicades s'han situat en línia amb l'esperat

Per

Europa Press | 14 oct, 2020

La inflació a Espanya es va mantenir en terreny negatiu al setembre per sisè mes consecutiu. L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,2% el mes passat i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins al -0,4%, enfront del -0,5% d'agost. Les dades s'han situat en línia amb l'esperat.

Els preus van repuntar lleugerament al setembre a causa de l'encariment de l'electricitat i al fet que els preus dels paquets turístics van baixar menys que un any abans, segons ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirma així la dada avançada a la fi del mes passat.

Amb aquest avanç d'una dècima, l'IPC interanual encadena dos mesos consecutius d'ascensos. A més, amb la dada de setembre, la inflació encadena sis mesos en taxes negatives.

L'organisme estadístic ha atribuït l'augment de la taxa interanual de l'IPC a la pujada dels preus de l'electricitat, enfront del descens que van experimentar al setembre de 2019; a l'evolució dels preus dels paquets turístics, i a l'encariment dels aliments, especialment dels llegums i hortalisses.

En sentit contrari, l'INE destaca l'abaratiment dels carburants per al transport personal, del transport aeri de passatgers i dels serveis d'allotjament, molt afectats per la crisi sanitària.

En el novè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el -0,6%, la mateixa que a l'agost. La inflació subjacent, que exclou als aliments no elaborats i als productes energètics, es va mantenir al setembre en el 0,4%, vuit dècimes per sobre de l'IPC general.

En termes mensuals (setembre sobre agost), l'IPC va pujar un 0,2%, enfront de l'estancament d'agost i la caiguda de nou dècimes experimentada al juliol.

Últimas noticias