La inflació (sense aliments ni energia) augmenta a l'Eurozona fins a màxims des de 2013

L'IPC general se situa a l'1,3% interanual, igual que la inflació subjacent

Per

Bolsamania | 17 ago, 2017

Actualitzat : 11:54

La inflació subjacent, que exclou aliments no elaborats i energia, segueix lluny de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE), però s'hi ha acostat durant els últims mesos. La dada definitiva publicada per Eurostat, que coincideix amb l'avançat fa dues setmanes, mostra que tant l'IPC general com el subjacent es van situar al juliol a l’1,3% interanual.

La dada general es manté estable respecte al juny en la seva taxa interanual, mentre que en la variació mensual reflecteix un descens del 0,5%. S'allunya així dels nivells del 2% de principis d'any, quan el repunt dels preus del petroli -passa en un any de 30 a 50 dòlars- va impulsar l'indicador. La inflació dels béns energètics va ser del 2,2% al juliol i de l’1,9% al juny, lluny del 9,3% de febrer.

Així, mentre s'alenteix el creixement interanual de l'energia, la inflació subjacent és la que permet que la general no caigui en major mesura. És a dir, els preus dels béns de la cistella de la compra típica d'un europeu excloent-ne els productes més volàtils com els energètics i els aliments no elaborats. Es tracta de l'índex en el qual es fixa el Banc Central Europeu (BCE), que té com a objectiu apropar la inflació a mitjà termini a prop, però per sota, del 2%.

En aquest sentit, la inflació subjacent se situa a l’1,3% interanual al juliol, la lectura més alta en quatre anys i una dècima més que el mes anterior. Fa un any, el registre va ser del 0,8%. Malgrat aquest repunt, el banc central presidit per Mario Draghi considera que es mantindrà en aquests nivells durant "els pròxims mesos". O, el que és el mateix, lluny del seu objectiu de política monetària. En la banda oposada, els serveis de telecomunicacions s'abarateixen un 2% interanual i resten 11 centèsimes a l'IPC.

Per països, la inflació arriba o supera l'objectiu del BCE en quatre estats membre de l'euro: Lituània (4,1% interanual), Estònia (3,9%), Letònia (2,6%) i Àustria (2%). Però segueix lluny a les principals economies. A Espanya arriba a l’1,7%; a Alemanya, a l’1,5%; a Itàlia, a l’1,2%; i a França, al 0,8%. Destaquen, a més, les dades negatives d'Irlanda (-0,2% interanual) i Xipre (-0,1%). En el conjunt de la Unió Europea la inflació es va situar a l'1,5%, segons les estimacions d'Eurostat. En aquest cas destaca la dada del 2,6% del Regne Unit, on el creixement dels preus s'ha disparat durant l'últim any arran de la depreciació de la lliura que es va produir després del referèndum del 23 de juny de 2016 en què els britànics van decidir trencar amb la Unió Europea.

Últimas noticias