La inflació retalla la seva escalada dràsticament al juny fins a l'1,9%

La subjacent, no obstant, continua sent elevada i es manté al 5,9%

Per

Bolsamania | 29 jun, 2023

La inflació ha retallat dràsticament la seva escalada al juny. En concret, la taxa anual ha passat del 3,2% del maig a l'1,9%, la cota més baixa dels preus des del març del 2021. Espanya es converteix així en la primera gran economia europea a situar l'Índex de Preus al Consum (IPC) per sota del 2%, l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE). La inflació subjacent (que exclou aliments no elaborats i productes energètics) també s'ha moderat, encara que lleument: ha retallat dues dècimes el sisè mes de l'any, fins al 5,9%.

Així ho revelen les dades de l'indicador avançat donats a conèixer aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que recorda que es tracta d'un avenç de l'IPC que, en cas de confirmar-se, suposaria una disminució de més d'un punt en taxa anual, ja que al mes de maig aquesta variació va ser del 3,2%”.

La baixada s'ha produït, principalment, perquè al juny la pujada dels preus dels carburants, de l'electricitat i dels aliments i begudes no alcohòliques ha estat menor que el juny de l'any anterior, quan es van veure fortament afectats per les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

En taxa mensual, destaca Estadística, la inflació ha registrat el sisè mes de l'any una taxa del 0,6% respecte al mes de maig, tal com mostra l'indicador avançat.

I sobre l'índex de preus al consum harmonitzat (IPCH), l'INE detalla que el juny la taxa de variació anual estimada se situa a l'1,6%, més d'un punt inferior a la registrada al mes anterior. Per part seva, la variació mensual estimada de l'IPCH és del 0,6%.

Últimas noticias