La inflació puja quatre dècimes i se situa al 8,7% al maig per gasolina i aliments

El preu d'aquests dos components va registrar el seu increment més gran des de gener de 1994

Per

Bolsamania | 10 jun, 2022

La inflació es va tornar a incrementar al maig i l'índex de preus de consum (IPC) general es va situar al 8,7%, taxa que suposa quatre dècimes per sobre de la registrada a l'abril, a causa, principalment, de l'encariment de la gasolina i els aliments, segons les dades definitives de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.

Sense tenir en compte les darreres variacions d'impostos, la inflació interanual seria del 9,6% al maig, tal com recull l'índex a impostos constants de l'INE.

Per la seva banda, la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar cinc dècimes i va assolir el 4,9%, la taxa més alta des de l'octubre del 1995 i situa la seva diferència amb la de l'IPC general en gairebé quatre punts.

Els grups que destaquen per la seva influència a l'augment de la taxa anual de la inflació general són transport, aliments i hotels. Quant al transport, la seva variació anual del 14,9%, més de dos punts per sobre de la registrada a l'abril, es deu a la pujada dels preus dels carburants i lubricants, més gran aquest mes que l'any anterior.

En aliments i begudes no alcohòliques, situa la seva taxa a l'11%, nou dècimes superior a la del mes passat, i la més alta des del començament de la sèrie, el gener de 1994. Destaquen en aquest comportament els increments dels preus del pa i cereals, la llet, formatge i ous i la carn, enfront de l'estabilitat del 2021. Cal ressenyar també en aquest grup, encara que en sentit contrari, el descens dels preus dels llegums i hortalisses, més gran aquest mes que l'any passat.

Els hotels, cafès i restaurants augmenten la variació cinc dècimes, fins al 6,3%, a causa que els preus de la restauració pugen aquest mes més que el 2021. Aquesta taxa és la més alta d'aquest grup des de l'agost del 2001.

Per part seva, entre els grups amb influència negativa destaquen l'habitatge i el lleure. A l'habitatge, la seva taxa se situa al 17,5%, més d'un punt inferior a l'abril, a causa del descens dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció, enfront de les pujades registrades el maig de l'any anterior. Oci i cultura disminueix la seva variació anual sis dècimes i arriba al 2,3%, com a conseqüència de la baixada dels preus dels paquets turístics, més gran aquest mes que l'any passat.

Per CA, la taxa anual de l'IPC augmenta al maig respecte a abril a totes elles, excepte la Comunitat Foral de Navarra i Aragó, on descendeix dues i una dècima, respectivament. Per la seva banda, els increments més grans es produeixen a la Regió de Múrcia i Extremadura, amb pujades d'1 i 0,7 punts, respectivament.

D'altra banda, quant a l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH), al maig, la taxa de variació anual se situa en el 8,5%, dues dècimes per sobre de la registrada al mes anterior. La variació mensual de l'IPCH és del 0,7%.

La taxa de variació anual de l'IPC a Impostos Constants (IPC-IC) se situa al 9,6%, nou dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. La taxa de variació mensual de l'IPC-IC és del 0,8%. Per part seva, l'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 9,4%, nou dècimes més que la de l'IPCH. La taxa de variació mensual de l'IPCAH-IC és del 0,7%.

Últimas noticias