La inflació puja al 6,1% al febrer per llum i aliments, amb la subjacent al 7,7%
En canvi, va baixar el preu dels carburants i del transport combinat de passatgers, segons l'INE
L'energia i els aliments tornen a llençar a l'alça la inflació, que al febrer puja fins al 6,1%, mentre que la taxa subjacent es dispara al 7,7%, segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Aquesta evolució es deu al fet que els preus de l'electricitat pugen aquest mes, enfront del descens registrat el febrer del 2022, i que els aliments i les begudes no alcohòliques augmenten més que el febrer de l'any passat. En sentit contrari, destaca la baixada dels preus dels carburants i lubricants, els quals van augmentar el febrer del 2022, i del transport combinat de passatgers, enfront de l'estabilitat de l'any anterior.
En cas de confirmar-se la dada de febrer, suposaria un augment de dues dècimes en la taxa interanual. A més, els preus encadenarien així dos mesos d'ascensos consecutius i es col·locarien al nivell del valor més alt des del novembre de l'any passat. Tot i això, l'Índex de Preus de Consum (IPC) encara es col·loca lluny (4,7 punts inferior) d'aquell rècord aconseguit el juliol de l'any passat, quan va arribar a tocar el 10,8%, el nivell més alt des del setembre de 1984.
En taxa mensual, els preus van pujar un 1%, percentatge que suposa el major augment en un mes de febrer des del 1978.
La inflació subjacent va augmentar dues dècimes, fins al 7,7%, de manera que la taxa és la més elevada des del desembre del 1986.
D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al 6,1%, dues dècimes per sobre del mes anterior.
Les dades definitives de la inflació d'Espanya les publicarà l'INE el proper 14 de març.
DUBTES SOBRE LA SENDA DE MODERACIÓ DE PREUS?
"L'augment reflecteix els preus més alts de l'electricitat, que van actuar contra la caiguda dels preus del combustible i el transport. La inflació dels aliments també va fer pujar la inflació general", destaquen els analistes d'Oxford Economics, que esperen "preus de serveis més rígids i un creixement més gran dels salaris perquè la inflació caigui a un ritme molt més lent del que hem estat veient fins ara".
Tot i així, el risc d'un règim d'inflació permanentment alt és baix, diuen. Per la seva banda, a eToro assenyalen que l'electricitat "segueix a l'alça enfront del que passava en mesos anteriors, igual que la partida d'aliments i begudes no alcohòliques. Per la seva banda, els carburants tiren una mica cap avall, encara que no s'espera que això continuï ajudant d'ara endavant”.
Per als experts d'Ibercaja, el creixement de l'IPC a Espanya "ha sorprès a l'alça al febrer" i creuen que el repunt dels dos darrers mesos després de la ràpida desacceleració de l'últim trimestre del 2022 "està generant dubtes sobre el camí de moderació dels preus a Espanya".
"Queden algunes incògnites com l'evolució del preu dels aliments, que s'han vist influïts per altres factors, a més de l'encariment de l'electricitat i el transport (dolentes collites, increment de preus de primeres matèries agrícoles, de fertilitzants i pinsos) doncs encara no mostren un canvi de tendència, concentren la major part de les partides més inflacionistes i pesen a prop d'un 20% de l'IPC", afirmen.
Tot i això, pensen que "el més raonable és esperar que la influència dels preus de l'electricitat, el gas i els carburants a les cadenes de producció i consum s'acabi traslladant a la baixa, igual que ho va fer a l'alça el 2022".
"Hi pot haver una mica de resistència atesa a la lleugera acceleració dels salaris, però la contenció del consum de les llars probablement contribuirà que es reprengui el camí de moderació de l'IPC durant els propers mesos, sobretot en aquells en què els increments mensuals van estar lluny de el normal el 2022, com el març i el juny", conclou l'entitat.