La inflació puja al 3,5% el setembre mentre la subjacent cau fins al 5,8%

L'alça es deu principalment a l'augment dels preus de l'electricitat i dels carburants

Per

Bolsamania | 13 oct, 2023

L'augment dels preus de l'electricitat i dels carburants ha induït la pujada de la inflació al setembre. L'Índex de Preus de Consum (IPC) s'ha situat al 3,5%, xifra que suposa que s'ha elevat nou dècimes en la taxa interanual. Per part seva, la taxa subjacent cau tres dècimes, fins al 5,8%, segons les dades definitives de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La taxa general acumula tres mesos consecutius a l'alça i es col·loca al nivell més elevat des del mes d'abril passat. A més, no pujava tant en un sol mes des del juny del 2022.

Des del Ministeri d'Afers Econòmics comenten que la inflació subjacent baixa a la taxa més baixa de l'últim any. "Espanya fa més d'un any que és entre els països amb millor inflació i més creixement de la zona euro".

Com detalla l'Estadística, l'habitatge i el transport destaquen com els grups amb influència en l'augment de la taxa anual. Pel que fa a l'habitatge, incrementa la variació gairebé cinc punts, fins al -13,1%, sobretot per la pujada dels preus de l'electricitat, enfront de la baixada registrada el setembre de l'any passat.

Per part seva, els preus del transport situen la seva taxa al 3,8%, més de dos punts i mig per sobre de la del mes passat. Aquest augment es deu a l'alça dels carburants i lubricants per a vehicles personals, que van baixar el mateix mes del 2022. També hi influeix, encara que en menor mesura, l'estabilitat dels preus del transport combinat de passatgers, enfront del descens registrat el setembre del any anterior.

A més, el preu dels aliments i begudes no alcohòliques es va mantenir sense canvis, pujant un 10,5% interanual el setembre, acumulant 18 mesos de creixement a taxes de dos dígits. En aquest sentit, l'INE assenyala que les pujades més altes de preus entre setembre d'aquest any i del passat s'anoten en l'oli d'oliva (67%), sucre (40,5%), patates (20,5%), arròs (18,5%) i productes de confiteria (18,2%).

Mentrestant, lleure i cultura i vestit i calçat destaquen entre els grups amb influència negativa. En el cas del primer, registra una taxa del 5%, dos punts inferior a la del mes anterior, ja que els preus dels paquets turístics han baixat més que el setembre de l'any passat. En el cas del segon, registra una taxa de l'1,2%, un punt inferior a la del mes anterior, perquè l'augment dels preus per l'entrada de la nova temporada és més moderat que el setembre del 2022.

Per CA, la taxa anual de l'IPC augmenta el setembre respecte a l'agost a totes. Els majors augments es produeixen a Extremadura (1,3 punts), Castella-La Manxa (1,1 punts), Galícia i La Rioja (ambdues 1 punt). Mentrestant, els menors augments es produeixen a Comunitat Foral de Navarra i Principat d'Astúries, de 0,6 punts a totes dues.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa en taxa interanual el setembre al 3,3%, nou dècimes per sobre del mes anterior. L'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) es col·loca al 3,9%, quatre dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. L'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 3,7%, quatre dècimes per sobre de la de l'IPCH.

Últimas noticias