La inflació interanual nord-americana es dispara fins al 5% al maig, màxims des de 2008
La inflació subjacent se situa en màxims des de 1992
La inflació als Estats Units s'ha disparat fins al 5% en taxa interanual, després de repuntar un 0,6% al mes de maig. Unes xifres que han superat la previsió d'un repunt de l'IPC del 0,4% al mes passat, fins al 4,7% interanual.
La pujada dels preus als EUA és la major des d'agost de 2008 (quan el petroli va tocar els 150 dòlars), segons les últimes dades publicades, a causa de diversos factors.
Entre ells, l'efecte comparatiu enfront de 2020, quan es van produir els confinaments a nivell mundial per lluitar contra la pandèmia (els futurs sobre del cru West Texas es van arribar a desplomar a taxes negatives).
A més, els avenços en la vacunació han permès reobrir l'economia nord-americana (i mundial), cosa que, al seu torn, ha provocat un ressorgiment de la demanda per part dels consumidors. Això està provocant pujades destacades en el preu de les matèries primeres, així com colls d'ampolla al sector industrial i al de serveis, cosa que està elevant els preus.
La inflació subjacent, que exclou el preu dels aliments i l'energia, va repuntar un 0,7% al maig, fins al 3,8% interanual, també per sobre del 0,4% anticipat, fins al 3,4% interanual. En el cas de l'IPC subjacent, es tracta del seu màxim interanual des de 1992.
"Un altre fort augment del 7,3% en els preus dels automòbils i camions usats va representar un terç de l'augment general i gairebé el 40% de l'avanç subjacent. No obstant això, els augments de preus van ser generalitzats, ja que la demanda reprimida desfermada supera l'oferta disminuïda, a mesura que l'economia es reobreg", expliquen els analistes de Capital Economics.
"No obstant això", afegeixen, "els forts efectes de base van explicar la meitat de l'acceleració interanual general. Creiem que aquest serà el bec en la taxa anual d'inflació, a mesura que els forts efectes de base disminueixin en els pròxims mesos".
"Dit això", conclouen, "els augments de preus derivats de la reobertura de l'economia i els actuals colls d'ampolla de la cadena de subministrament mantindran la taxa d'inflació elevada i rígida, ja que els desequilibris entre oferta i demanda només es resolen gradualment. Si bé compartim l'opinió de la Fed que aquest no és el començament d'una espiral inflacionista ascendent, esperem que la inflació es mantingui de manera persistent per sobre del 2% fins al 2022".