La inflació industrial registra una caiguda del 10% l'agost pel menor cost del gas

Representa el descens més pronunciat des de l'inici de la sèrie, el 1976, segons l'INE

Per

Bolsamania | 25 set, 2023

La taxa anual de l'índex de preus industrials (IPRI) general va registrar l'agost una caiguda del 10%, gairebé un punt i mig per sota de la registrada el juliol, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Representa el descens més pronunciat des de l'inici de la sèrie, el 1976.

D'aquesta manera s'encadenen sis mesos de taxes negatives de la inflació del sector industrial.

Per part seva, la taxa de variació anual de l'índex general sense energia disminueix una dècima, fins a l'1,7%, i se situa més d'11 punts i mig per sobre de la de l'IPRI general.

Per destinació econòmica dels béns, tots els sectors industrials tenen una influència negativa en l'evolució de la taxa anual de l'IPRI general. Entre aquests destaquen l'energia i els béns de consum no durador.

En el cas de l'energia, en disminueix la variació dos punts i mig, fins al -29,3%, la taxa més baixa des del començament de la sèrie. Destaca en aquesta evolució el descens dels preus de la producció de gas; distribució per canonada de combustibles gasosos, davant de la pujada d'agost del 2022, i l'augment dels preus de la producció, el transport i la distribució d'energia elèctrica, menor que el del mateix mes de l'any anterior. Cal assenyalar, encara que en sentit oposat, la pujada dels preus de la refinació de petroli, que van baixar l'agost de l'any passat.

Mentrestant, en els béns de consum no durador, la seva taxa se situa al 10,2%, dues dècimes per sota de la del mes anterior, pel fet que els preus del Processament i conservació de carn i elaboració de productes carnis disminueixen, mentre que es van incrementar el mateix mes del 2022. També hi influeix, encara que de forma contrària, que els preus de la fabricació d'olis i greixos vegetals i animals pugen més que l'agost de l'any anterior.

Per CA, la taxa anual en disminueix l'agost en 14 i n'augmenta a les tres restants. Els descensos més importants es produeixen a Comunitat de Madrid, Illes Balears i Castella i Lleó, les taxes dels quals baixen 6,4, 5,5 i 4,5 punts, respectivament. Per part seva, les comunitats on augmenta la taxa són Andalusia, Regió de Múrcia i Castella-La Manxa, amb pujades de 3,7, 3,4 i 1,4 punts, respectivament.

Últimas noticias