La inflació frena el 6,8% al novembre per la llum, però els aliments segueixen disparats

Retallant mig punt la taxa interanual i, a més, suposa la xifra més baixa des del gener

Per

Bolsamania | 14 des, 2022

Els preus continuen moderant-se a Espanya. Al novembre, la inflació es va frenar fins al 6,8%, mig punt per sota de la taxa registrada a l'octubre, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). També suposa la xifra més baixa des del mes de gener passat.

A més, la dada de novembre es col·loca quatre punts per sota del 10,8% que va assolir l'Índex de Preus de Consum (IPC) el juliol passat, mes en què va registrar el nivell més alt des del setembre del 1984.

Aquesta evolució, en què la inflació suma quatre mesos consecutius de descensos en taxa interanual, es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants, que van pujar el novembre del 2021, i de l'electricitat, amb un descens més gran que el de l'any passat. De fet, el preu de l'electricitat va baixar un 22,4% al novembre enfront del mateix mes de l'any passat. Sense tenir en compte les darreres variacions d'impostos, la baixada de la llum seria del 18,9%.

També hi influeix, encara que en menor mesura, l'augment dels preus de la nova temporada del vestit i el calçat, més moderat que el 2021.

Per contra, els aliments continuen disparats i els preus van créixer al novembre un 15,3% en taxa interanual. Tot i això, representa una dècima menys que a l'octubre, quan van tocar el seu màxim des que va començar la sèrie d'aquest grup, el 1994.

Sense tenir en compte les darreres variacions d'impostos, la inflació interanual seria del 7,3% al novembre, segons l'índex a impostos constants.

En comparació amb l'octubre, els preus de consum registren al novembre una taxa del -0,1%. La taxa mensual de l'IPC no era negativa un mes de novembre des del 2018.

Pel que fa a la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics), la taxa de variació anual puja una dècima, fins al 6,3%.

Per part seva, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) al novembre va ser set dècimes inferior al registrat el mes anterior, situant-se la taxa al 6,6%.

Últimas noticias