La inflació es modera a l'1,5% al ​​setembre pel cost més baix dels aliments

La taxa subjacent cau tres dècimes, fins al 2,4%, el valor més baix des del gener del 2022

Per

Bolsamania | 15 oct, 2024

El cost més baix dels aliments i l'abaratiment dels carburants han propiciat que la inflació es moderi vuit dècimes. Al setembre, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar en l'1,5%, fet que suposa la taxa més baixa des del març del 2021, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, la inflació encadena quatre mesos consecutius de descensos. "L'economia espanyola segueix forta i modera els preus, permetent millorar la capacitat de compra dels ciutadans i la renda real de les llars", apunten des del Ministeri d'Economia.

En detall, entre els grups que més destaquen per la seva influència en el descens de la taxa anual es van col·locar el transport, els aliments, l'habitatge i el lleure.

En el cas del transport, els preus van caure un 3,9%, de manera que la taxa es va situar 2,6 punts per sota de la del mes passat. Aquest descens es va deure, majoritàriament, a la baixada dels preus dels carburants i lubricants, enfront de la pujada el mateix mes del 2023.

Per als aliments i begudes no alcohòliques, la taxa anual va disminuir set dècimes, fins a l'1,8%, la seva menor taxa des de l'octubre del 2021, a causa, principalment, de la baixada dels preus dels olis i greixos, enfront de la pujada al setembre de l'any anterior. També hi influeixen, encara que en menor mesura, els llegums i les hortalisses, l'increment de preus dels quals va ser menor que el registrat el setembre del 2023, i les fruites, la baixada de preus de les quals va ser més gran que al mateix mes de l'any previ.

Pel que fa a l'habitatge, va disminuir la variació anual 1,1 punts, fins al 2,9%. Aquest descens va ser conseqüència de la baixada dels preus de l'electricitat, enfront de la pujada el setembre del 2023. Mentrestant, a l'oci i la cultura els preus van pujar un 1,1%, gairebé un punt per sota de la taxa registrada a l'agost, principalment per la baixada dels preus dels paquets turístics, més gran que la registrada el setembre de 2023.

Per CA, l'IPC va registrar taxes anuals positives a totes. Principat d'Astúries i el País Basc van presentar la taxa més elevada (ambdues un 1,8%) i Cantàbria la més baixa, l'1%).

Per la seva banda, la inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, va baixar tres dècimes i es va situar al 2,4%, el valor més baix des del gener del 2022.

L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va registrar al setembre una taxa de l'1,7%, set dècimes menys que la registrada al mes anterior.

Últimas noticias