La inflació es dispara a la Xina al 2,8%, la pujada més gran dels últims dos anys
Ha estat clau l'increment que han experimentat els preus del porc
La inflació s'ha disparat a la Xina fins al 2,8% al setembre. Es tracta del major increment interanual que viuen els preus al país des de l'abril del 2020, quan va pujar un 3,3%, segons ha confirmat aquest divendres l'Oficina Nacional d'Estadístiques.
La forta pujada que ha experimentat l'Índex de Preus al Consum (IPC) a la Xina, des del 2,5% d'agost, es deu en gran mesura al repunt dels preus del porc, que van augmentar un 36% interanual, representa la seva pujada més gran des de l'agost del 2020. La carn de porc és un aliment bàsic al gegant asiàtic, i per tant té un pes important en l'índex oficial de preus al consum. La inflació dels aliments ha saltat al 8,8% interanual el novè mes de l'any, des del 6,1% d'agost.
Tot i això, altres indicadors apunten a una moderació de la demanda. I és que si se n'exclouen els aliments i l'energia, la inflació només puja un 0,6% al setembre respecte a les xifres de fa un any, fet que suposa el ritme més lent registrat des del març del 2021, segons les dades facilitades per Wind Information dels que es fa ressò CNBC.
A més, la inflació de l'índex de preus al productor (IPP) de la Xina només ha pujat un 0,9% interanual al setembre, per sota de l'estimació del consens, que augurava un 1%, i des del 2,3% d'agost. L'índex ha crescut, de fet, al ritme més lent des del gener del 2021.
Segons esperen els experts de Pantheon Macroeconomics, la inflació no alimentària baixarà al mes que ve i la capacitat de les autoritats per controlar la inflació del porc "serà clau per determinar si setembre marca el màxim de la inflació general". "Per ara, els preus a l'engròs del porc continuen pujant, però caldrà un augment molt més gran per mantenir la taxa d'inflació del setembre. Esperem que la inflació retrocedeixi a l'octubre", conclouen.
Sobre l'IPP, aquests analistes creuen que tendirà "a la baixa a mesura que ens acostem al final de l'any, i creiem que és probable que es produeixi una deflació total al primer trimestre del 2023". Com diuen, "quan l'IPP lidera, els preus de les exportacions xineses tendeixen a seguir-lo, i per això la Xina estarà ajudant a la lluita contra la inflació en altres llocs".
LES BORSES ASIÀTIQUES, A L'ALÇA
L'IPC xinès ha estat la gran referència de la jornada a Àsia, juntament amb la decisió del banc central de Singapur, que ha endurit la política. A la regió les borses han registrat importants alces, sobretot les de Hong Kong i el Japó, que han pujat més d'un 3%.
En concret, el Nikkei 225 del Japó ha pujat un 3,46%, mentres que el Topix ha guanyat un 2,69%. Per part seva, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha repuntat un 3,37%, i el Hang Seng Tech, un 3,94%. A la Xina continental, el Shangai Composite ha pujat un 1,57% i el Shenzhen Component, un 2,12%.
A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha avançat un 1,91%, i el Kospi de Corea del Sud ha fet el mateix en un 2,53%, mentre que el Kosdaq ha pujat un 4,28%. L'índex MSCI més ampli d'accions d'Àsia-Pacífic fora del Japó ha repuntat un 2,69%.