La inflació dels EUA repunta el 3,2% al febrer i la subjacent cau al 3,8%
Ambdós índexs s'han situat per sobre del que esperava el consens
L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha repuntat al febrer el 3,2% en taxa interanual enfront del 3,1% registrat al gener, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, ha caigut una dècima, fins al 3,8%. Les dues magnituds s'han situat per sobre del que s'esperava, ja que s'havia previst que l'índex general es mantingués al 3,1%, i la taxa subjacent caigués al 3,7%
En termes mensuals, l'IPC general va augmentar un 0,4%, en línia amb allò que s'esperava. En el cas de la taxa subjacent es va incrementar també un 0,4%, mateix ritme al que va créixer al primer mes de l'any, tot i que el consens anticipava una moderació fins al 0,3% al febrer.
Tant l'índex d'habitatge (+0,4%) com el de gasolina (+3,8%) van registrar augments al febrer, i el pes combinat "va contribuir amb més del 60% augment mensual de l'índex per a tots els productes". L'energia es va anotar un encariment mitjà del 2,3% durant el mes, ja que tots els índexs que el componen van augmentar el preu.
Tot i l'augment mensual, l'índex energètic va caure un 1,9% als últims 12 mesos, un període durant el qual la gasolina registra caigudes del 3,9%, mentre que l'índex de gas natural va disminuir un 8,8% i l'índex de fueloil va caure un 5,4%. En contrast, l'índex d'electricitat va augmentar el 3,6% durant l'últim any.
Per part seva, l'índex d'aliments es va mantenir sense canvis al febrer, després de créixer un 0,4% al mes anterior, amb alces del 0,1% per als aliments fora de la llar, que van desaccelerar des del 0,5% del gener. L'índex de carns, aus, peix i ous també va augmentar durant el mes a una taxa del 0,1%.
Aquestes xifres deixen l'augment interanual dels aliments al 2,2%, amb alces de l'1% per als aliments a casa i del 4,5% per al menjar fora de casa. Els cereals i productes de fleca van augmentar un 1,7% durant els darrers 12 mesos, mentre que les fruites i les hortalisses es van encarir un 0,8% durant el mateix període.
LA VALORACIÓ DELS EXPERTS
Mahmoud Alkudsi, estrateg sènior de mercat d'ADSS, assegura que "s'han aconseguit avenços mínims en matèria de desinflació, per la qual cosa és possible que vegem un canvi al full de ruta de la Reserva Federal, ja que l'objectiu del 2% sembla estar fora del seu abast”.
"Com que la inflació continua sent més persistent del que es pensava anteriorment, podem esperar que la Reserva Federal mantingui el seu enfocament d''esperar i veure' fins que vegem que la inflació tendeix a baixar de manera constant", afegeix.
Els analistes d'Oxford Economics asseguren que després d'aquestes dades tornaran a avaluar el seu pronòstic sobre els tipus d'interès als EUA, encara que avancen que "endarrerir la primera retallada de la taxa del maig al juny tindria poca importància per a l'economia en general, incloent-hi el pronòstic del PIB, la desocupació i la inflació".
"Un escenari pessimista és aquell en què les taxes estan més altes per més temps, on la inflació es torna a accelerar i les expectatives d'inflació a llarg termini augmenten, cosa que obliga la Reserva Federal a reprendre l'augment de les taxes de interés. Això és possible, però poc probable, sobretot perquè s'està gestant una desinflació derivada de la caiguda dels lloguers al mercat i una desacceleració del creixement dels salaris nominals”, destaquen.
Per part seva, des de Pantheon Macroeconomics recorden que "es publicarà un altre informe de l'IPC abans de la reunió del FOMC del maig, així com dues rondes completes de dades de l'IPP i PCE, per la qual cosa els funcionaris de la Fed no necessiten afanyar-se a emetre un judici precipitat sobre la base d'aquestes dades".
"Continuem opinant que les properes dades d'inflació, juntament amb un feble informe sobre les nòmines del març i més evidència d'una desacceleració del creixement salarial donaran a la Fed marge per flexibilitzar les seves polítiques al maig. Però aquest moment és molt a prop i un retard fins al juny no seria una sorpresa”, afegeixen.
Per als analistes d'eToro, "la inflació nord-americana va mostrar que la sorpresa alcista del gener no va ser una anomalia, però és probable que els inversors estiguin menys preocupats per les xifres reals d'inflació i més centrats en si això canvia les expectatives d'una retallada de tipus de la Fed al juny”.