La inflació dels EUA repunta al 2,7% al novembre i la subjacent segueix al 3,3%

Ambdós índexs han igualat les previsions

Per

Bolsamania | 11 des, 2024

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha repuntat el novembre al 2,7% en taxa interanual, enfront del 2,6% registrat a l'octubre, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per la seva banda, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha mantingut al 3,3%. Ambdós índexs han igualat les previsions.

D'aquesta manera, la inflació marca el segon mes consecutiu a l'alça al país nord-americà, després que l'índex general caigués al setembre al nivell més baix des del febrer del 2021, tot i que encara per sobre de l'objectiu del 2% interanual de la Reserva Federal. L'IPC subjacent, per la seva banda, era a l'agost a mínims de més de tres anys.

En termes mensuals, l'IPC general va augmentar al novembre un 0,3%, en línia amb el que s'esperava, i accelera després de pujar al 0,2% durant els tres mesos anteriors. En el cas de la taxa subjacent, ha igualat també les previsions després de registrar una pujada del 0,3%, fet que suposa el seu quart avanç mensual consecutiu de la mateixa magnitud.

L'organisme que difon les dades destaca que "l'índex d'habitatge va augmentar un 0,3% al novembre, cosa que representa gairebé un 40% de l'augment mensual de tots els articles".

Al novembre, l'índex d'aliments va augmentar un 0,4%, amb alces del 0,5% al ​​menjar a casa i del 0,3% per al qual es consumeix fora de casa. Aquestes xifres deixen una pujada interanual del 2,4% per a l'alimentació, liderada per l'encariment del 3,6% al menjar fora de casa, mentre que el cost del menjar a casa va repuntar un 1,6% en comparació amb els nivells de novembre del 2023.

Analitzant detalladament l'evolució dels preus dels aliments, quatre dels sis principals índexs de grups d'aliments de les botigues van pujar durant el mes. L'índex de carns, aus, peix i ous va augmentar un 1,7% durant el mateix període, liderat per l'encariment del 8,2% dels ous.

Mentrestant, l'índex energètic va pujar un 0,2% després de mantenir-se sense canvis a l'octubre. El cost de la gasolina va pujar un 0,6% al mes, igual que el del fueloil. Per part seva, el preu de l'electricitat va cedir un 0,4% i el gas es va encarir un 1%.

Durant els darrers 12 mesos, el preu de l'energia va baixar de mitjana un 3,2%, amb caigudes del 19,5% per al fueloil i del 8,1% per a la gasolina. L'índex del gas va registrar un augment de l'1,8% durant el període i l'electricitat va escalar un 3,1%.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

A l'hora d'analitzar les xifres, Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, destaca que "l'informe de l'IPC del novembre dels EUA va mostrar que el progrés desinflacionari es va estancar encara més al mes passat, encara que les xifres no haurien de dissuadir el FOMC d'una retallada de 25 punts bàsics a la reunió final d'aquest any dimecres que ve".

"Sembla molt poc probable que les xifres canviïn materialment les perspectives de política del FOMC a curt termini. Ara que els riscos per a cada costat del mandat dual es consideren més o menys equilibrats, són els esdeveniments al mercat laboral els que tenen la clau per a la funció de reacció dels responsables de les polítiques, en contraposició a la contínua i accidentada trajectòria desinflacionària”, detalla.

Mentrestant, Srijan Katyal, director global d'estratègia i serveis al client d'ADSS, mostra més dubtes sobre la decisió del banc central, i veu "poc probable que es produeixi una flexibilització més gran de les condicions monetàries durant la reunió del FOMC de la setmana que ve".

"És probable que la Reserva Federal esperi més dades sobre el mercat laboral i la inflació abans de considerar el tercer lliurament d'aquest cicle de retallades de taxes, permetent que l'última retallada tingui tot el seu efecte. L'ocupació serà especialment interessant perquè, encara que es van crear més llocs de treball dels esperats, la taxa d'atur va augmentar fins al 4,2%”, afegeix.

Últimas noticias