La inflació dels EUA es dispara fins al 6,8% i la taxa subjacent fins al 4,9%

D'aquesta manera, els preus pugen al seu ritme més alt en 40 anys

Per

Bolsamania | 10 des, 2021

L'índex de preus del consum (IPC) dels Estats Units continua desbocada i ha despuntat fins al 6,8% en taxa interanual al novembre des del 6,2% registrat a l'octubre i en línia amb el que preveu el consens de mercat, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. Això suposa el ritme més gran de creixement des del 1982.

Si s'atén la comparativa amb el mes anterior, l'IPC s'ha situat al 0,8%, una xifra una mica superior també al que calculaven els experts, que esperaven alces del 0,8%, encara que a un ritme menor que al mes anterior.

Pel que fa a l'IPC subjacent, que exclou aliments i energia, també s'ha incrementat fins al 4,9%, des del 4,6% anterior, una dada que també està en línia amb les previsions. Si es compara amb la dada de fa un mes, ha pujat un 0,5% alentint així el seu ritme respecte al novembre, quan es va assolir el 0,6%, i en línia també amb allò calculat pels experts.

L'energia torna a ser un dels sectors on més pugen els preus, un 33,3% respecte al 2020. El ral·li viscut pel petroli als últims mesos passen factura, a més de l'increment dels preus del gas. Per darrere, encara que no gaire lluny, hi ha els camions usats, que s'han disparat un 31,4%. L'habitatge també ha vist com els preus han anat augmentant, encara que només un 3,8% respecte al 2020.

Si s'atenen les dades de l'informe del Departament de Treball, els aliments i l'energia han crescut al ritme més gran dels últims 13 anys.

MÉS PRESSIÓ PER A LA FED

"No és una sorpresa per al mercat a causa dels problemes actuals de la cadena de subministrament, la forta demanda dels consumidors i els efectes de base de l'any passat", diu Dan Broadman-Weston, director d'inversions de BRI Wealth Management. Aquest analista creu que aquest increment dels preus pot afegir una pressió extra a la Reserva Federal (Fed) per accelerar la retirada dels estímuls.

"Podria haver-hi dubtes per part de la Fed a causa del possible impacte que òmicron pot tenir a l'economia durant els propers mesos, però és poc probable que això alteri significativament la trajectòria de creixement de l'economia", sentencia.

Precisament, Jerome Powell, president de la Fed, va dir fa uns dies al Senat dels EUA que els funcionaris del banc central nord-americà tractaran el tema al proper Comitè del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès).

"La necessitat ha disminuït clarament a mesura que l'economia ha continuat enfortint-se, ja que hem vist pressions inflacionàries significatives i per això anunciem que reduiríem el programa, i per això ara diem que discutirem una reducció una mica més ràpida durant la nostra propera reunió", va afegir.

Aquesta setmana també s'han donat a conèixer les dades de l'atur setmanal, que han tornat a caure a nivells no vistos des del 1969. Les peticions setmanals de desocupació als Estats Units han tornat a caure fins a les 184.000, després que la setmana passada tinguessin un lleu repunt, segons dades facilitades pel Departament de Treball.

Últimas noticias