La inflació del Regne Unit es desboca: supera l'11% a l'octubre, més del previst

El consens augurava que els preus avancessin fins al 10,7%

Per

Bolsamania | 16 nov, 2022

Males notícies al Regne Unit. La inflació continua desbocada, i ha pujat molt més del que s'esperava a l'octubre. En concret, els preus han escalat fins a l'11,1%, per sobre de la cota prevista pel consens, que auguraven una dada del 10,7% pel desè mes de l'any. Toca així la xifra més alta en 40 anys.

La inflació ha continuat escalant i ha tornat a tocar nous màxims impulsada, segons ha revelat l'Oficina Nacional d'Estadístiques britànica (ONS), per les factures del gas i l'electricitat (malgrat la limitació dels preus) i per l'encariment dels aliments. Els experts esperaven un augment des del 10,1% registrat al setembre, però les xifres finals han estat molt pitjors del que es preveia, allunyant-se encara més de l'objectiu del 2% fixat pel Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès).

"Les dades han confirmat que la crisi del cost de la vida és molt més greu del que es pensava. La inflació al Regne Unit ha tocat l'11%, cosa que és molt més fàcil de dir, però digerir realment aquesta xifra és una altra cosa", apunta Naeem Aslam, analista de mercat a AvaTrade.

Aquest expert diu que “els britànics estan realment lluitant amb la seva vida diària i aquest és el missatge que es pot extreure de les dades”. "El més trist és que amb una inflació tan alta, la pressió és encara més gran sobre el BoE perquè faci encara més en termes de les seves pujades de tipus d'interès, i això significa que la propera vegada podríem veure una altra pujada agressiva", remarca, recordant que aquest dijous l'equip de Rishi Sunak presenta el seu pressupost i potser "només empitjori la situació per als britànics, ja que hauran de pagar més impostos dels seus minúsculs ingressos per omplir les arques del govern".

Per part seva, des de Pantheon Macroeconomics assenyalen que el principal problema és que "encara no hi ha senyals que el ritme de les pujades dels preus bàsics hagi disminuït". I és que la inflació subjacent s'ha mantingut al 6,5% a l'octubre, també per sobre del que esperava el consens, que n'augurava un 6,4%. Aquesta és, segons els experts de la companyia britànica, la "veritable mala notícia" d'aquest informe.

"De cara al futur, esperem que la taxa d'inflació general de l'IPC baixi gradualment durant els propers mesos, fins a arribar al voltant del 9% al març". Segons la seva opinió, "octubre hauria de ser el punt màxim". A més, veuen probable que la inflació de l'IPC dels aliments i els carburants (subjacent) "disminueixi en complir alguns augments de preus molt importants d'un mes a l'altre".

La projecció de Pantheon és la següent: com diu, més enllà del primer trimestre, les perspectives de la inflació de l'IPC "depenen en gran mesura del plantejament del Govern sobre la subvenció dels preus de l'energia", que s'exposarà a la Declaració de La tardor d'aquest dijous. "Creiem que la taxa general baixarà al 6,8% a l'abril, si es manté la Garantia de Preus de l'Energia, que limita la factura energètica anual de les llars típiques a 2.500 lliures".

Tot i això, avisen que si es torna a deixar que Ofgem fixi el preu en funció dels preus a l'engròs, "la factura anual d'una llar típica augmentaria a unes 3.600 lliures a l'abril, cosa que portaria a un nou augment de la taxa d'inflació fins al 10,0%”.

Els experts creuen que el tipus general "probablement es mantindrà per sobre del 2% al llarg del 2023, cosa que segurament dissuada el Comitè de Política Monetària del BoE de pivotar cap a una retallada del tipus d'interès bancari al proper any" . La seva projecció és la d'una nova pujada fins al 3,50% a mes que ve i al 4,00% al febrer, i que ho deixi al 4% al llarg del 2023.

Últimas noticias