La inflació definitiva d'Alemanya se situa al 6,1% el maig

"Ha continuat afeblint-se, però es manté a un nivell alt"

Per

Bolsamania | 13 jun, 2023

La taxa definitiva d'inflació del maig a Alemanya va ser del +6,1%. Al març i l'abril del 2023, la taxa d'inflació encara estava per sobre del 7% (març: +7,4%; abril: +7,2%).

"La taxa d'inflació, per tant, s'ha continuat afeblint, però es manté a un nivell alt", afirma Ruth Brand, presidenta de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis), i afegeix: "L'augment dels preus de l'energia el maig va ser significativament menor que el mateix mes de l'any passat. Els aliments continuen sent l'impulsor de preus més fort aquest mes”.

Els preus al consumidor van caure un 0,1% el maig del 2023 en comparació amb l'abril del 2023.

PRODUCTES ENERGÈTICS, UN 2,6% MÉS CARS

Al maig del 2023, els preus dels productes energètics van ser un 2,6% superiors als del mateix mes de l'any anterior. Per tant, el preu dels productes energètics s'ha debilitat notablement (abril del 2023: +6,8%) i ara està molt per sota de l'augment general de preus. Un efecte de base a causa dels forts augments de preus l'any anterior com a resultat de l'atac rus a Ucraïna és responsable de l'augment dels preus de l'energia per sota de la mitjana des del març del 2023, explica Destatis.

Alhora, l'evolució dels preus de l'energia està determinada per molts factors, com ara la caiguda actual dels preus en les etapes econòmiques inicials. Les mesures incloses al tercer paquet d'ajuda del govern federal, com els frens als preus de l'electricitat, el gas natural i la calefacció urbana, també van contribuir a l'afebliment de l'evolució dels preus de l'energia.

ELS ALIMENTS, PRINCIPAL IMPULSOR

Els preus dels aliments van augmentar un 14,9% el maig del 2023 en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Tot i que la inflació dels preus dels aliments s'ha debilitat una mica (abril del 2023: +17,2%), continua sent, de llarg, l'impulsor de preus més fort entre els sectors de béns, explica Destatis.

Els productes lactis (+28,2%), els productes de pa i cereals (+19,3%) i el peix, productes de peix i marisc (+19,0%) van ser més cars en un any. Els consumidors també van haver de pagar notablement més per altres aliments, com sucre, melmelada, mel i altres dolços (+17,9%) i per verdures (+17,3%). D'altra banda, els greixos i els olis comestibles van ser un 7,1% més barats que un any abans, en particular a causa de la caiguda dels preus de la mantega (-23,3%).

TAXA SENSE ENERGIA NI ALIMENTS

El maig del 2023, la taxa d'inflació sense energia va ser del +6,5%. La taxa d'inflació, excloent-ne l'energia i els aliments, va ser més baixa en +5,4% i mostra com de fortament els preus dels aliments estan afectant la inflació general. Alhora, aquest paràmetre deixa clar que la inflació també continua sent alta en altres sectors de béns. El desembre del 2022, l'índex de preus al consumidor excloent-ne l'energia i els aliments ja estava per sobre del cinc per cent, al +5,2%, i fins i tot havia augmentat des de principis d'any (abril i març de 2023: +5,8% cadascun). En comparació amb els mesos anteriors, el valor d'això ara s'ha afeblit una mica, conclou l'Oficina Federal d'Estadística.

Últimas noticias