La inflació de la zona euro frena al 6,1% al maig, el nivell més baix des del febrer del 2022

Suposa nou dècimes per sota de la pujada de preus registrada a l'abril, segons Eurostat

Per

Bolsamania | 01 jun, 2023

Actualitzat : 14:39

La pujada de preus es relaxa a la zona euro. Al maig, la inflació cau nou dècimes respecte al mes anterior, de manera que l'Índex de Preus de Consum (IPC) es col·loca al 6,1%, segons l'estimació d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. Suposa el seu nivell més baix des del febrer del 2022, coincidint amb la invasió russa a Ucraïna.

Deixant fora del càlcul l'impacte de l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, la inflació subjacent aconsegueix dos mesos consecutius de moderació en situar-se al 5,3% des del 5,6% d'abril. Excloent-ne únicament l'energia, la taxa cau al 7%, enfront del 7,4% del mes anterior.

Si s'analitzen els components principals de la inflació de la zona euro, s'espera que els aliments, l'alcohol i el tabac registrin la taxa anual més alta al maig (12,5%, enfront del 13,5% d'abril), seguida dels béns industrials no energètics (5,8%, enfront del 6,2% a l'abril), serveis (5%, enfront del 5,2% d'abril) i energia (-1,7%, enfront del 2,4 % d'abril).

Per països, les taxes d'inflació més altes es registren a Letònia i Eslovàquia (12,3% cadascun), Estònia (11,2%) i Lituània (10,7%), mentre que les pujades de preus més baixes corresponen a Luxemburg (2%), Bèlgica (2,7%) i Espanya (2,9%). D'aquesta manera, el diferencial d'inflació d'Espanya i la zona de l'euro es va mantenir en -3,2 punts al maig, de manera que encadena nou mesos en negatiu.

Entre la resta de grans economia de la zona de l'euro, a Alemanya la inflació es modera al maig al 6,3%, a França, al 6% i a Itàlia, al 8,1%.

"La inflació general a la zona euro es va allunyar més de l'ebullició a mitjans del segon trimestre i, cosa que és més important, la inflació subjacent també va disminuir", comenten els analistes de Pantheon Macroeconomics. Amb vista al futur, creuen que la inflació general caurà encara més, però la subjacent es recuperarà.

"Continuem pensant que aquestes xifres ajudaran a impulsar un canvi en la comunicació del Banc Central Europeu (BCE) durant l'estiu, aplanant el camí per a una darrera pujada al juliol", afegeixen, estimant dues pujades de tipus d'interès més de 25 punts bàsics, al juny i al juliol. "El risc principal a l'alça d'aquesta suposició és un augment addicional en la inflació dels serveis (els altres components principals ara s'estan debilitant significativament), però malgrat els efectes de base en el component volàtil dels preus del transport a Alemanya, creiem que la inflació subjacent dels serveis ara s'està estabilitzant, abans d'una caiguda més endavant l'any”, diuen.

Últimas noticias