La inflació de la zona euro es dispara fins al 7,5% al març pel repunt de l'energia
La dada avançada d'Eurostat suposa un creixement d'1,6 punts percentuals enfront del febrer
La inflació anual de la zona euro es va disparar al març fins al 7,5% en comparació del 5,9% del febrer, segons l'estimació preliminar publicada per Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea (UE). La dada representa l'encariment més gran dels preus de la història.
Si s'analitzen els principals components de la inflació, l'energia registra la taxa anual més alta al març (44,7%, enfront del 32% del febrer), seguida d'aliments, alcohol i tabac (5%, enfront del 4,2 % del febrer), béns industrials no energètics (3,4%, enfront del 3,1% del febrer) i serveis (2,7%, enfront del 2,5% del febrer).
Per la seva banda, la inflació subjacent, aquella que exclou l'energia i els aliments frescos per tenir uns preus més volàtils, va avançar tres dècimes, fins a situar-se al març al 3%.
Per països, les pujades més baixes es van registrar a Malta (4,6%), França (5,1%) i Portugal (5,5%), mentre que les pujades interauals més intenses van tenir lloc a Lituània (15,6%), Estònia (14,8%) i als Països Baixos (11,9%).
"La guerra a Ucraïna ha exacerbat algunes dinàmiques de preus recents. De fet, l'augment vertiginós dels preus de l'energia va continuar sent el factor principal que va contribuir a la xifra general", apunten els analistes d'Oxford Economics. Creuen que la inflació "es mantindrà forta durant tot l'any, amb un alt grau d'incertesa relacionat amb la durada i el resultat del conflicte a Ucraïna".
"Els preus més alts persistents afectaran la despesa dels consumidors, cosa que afegirà nous temors sobre la recuperació econòmica", afegeixen.
Les últimes projeccions macroeconòmiques del Banc Central Europeu (BCE), actualitzades al març, van revisar a l'alça els preus, amb una inflació anual del 5,1% el 2022, del 2,1% el 2023 i de l'1,9% el 2024. Es preveu que la inflació, excloent-ne els aliments i l'energia, sigui d'una mitjana del 2,6% el 2022, de l'1,8% el 2023 i de l'1,9% el 2024, també més alta que a les projeccions del desembre. El vicepresident de l'organisme, Luis de Guindos, estima que la inflació “tocarà sostre en dos o tres mesos”.