La inflació de la zona de l'euro segueix sense control i a màxim històric en pujar al 8,9% al juliol
En comparació amb 8,6% del juny i el 2,2% del mateix mes de l'any passat, segons Eurostat
La inflació continua sense control i es manté a màxims històrics. Els preus no havien estat mai tan alts a la zona euro, on van pujar un 8,9% al juliol, segons les dades confirmades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. L'Índex de Preus de Consum (IPC) ja es va col·locar al 8,6% el juny, mentre que el juliol de l'any passat era del 2,2%.
Les taxes anuals més baixes es van registrar a França, Malta (6,8% totes dues) i Finlàndia (8%). Les taxes anuals més altes es van registrar a Estònia (23,2%), Letònia (21,3%) i Lituània (20,9%). En comparació amb el juny, la inflació anual va caure en sis Estats membres, se'n va mantenir estable en tres i en va augmentar a 18.
La contribució més gran a la taxa d'inflació interanual de la zona de l'euro va provenir de l'energia (+4,02 punts percentuals), seguida d'alimentació, alcohol i tabac (+2,08), serveis (+1,60) i béns industrials no energètics (+1,16).
Tot i això, l'energia va disminuir fins al 39,7% des del 42% del juny. La inflació en aliments, alcohol i tabac va augmentar al 9,8%, des del 8,9% al mes anterior, i els dos principals components bàsics també van avançar. La inflació dels béns no energètics va augmentar 0,2 punts, fins al 4,5%, mentre que la inflació dels serveis va augmentar fins al 3,7%, des del 3,4% del juny.
"De cara al futur, la inflació energètica encara està subjecta a una gran incertesa. La tendència als preus del petroli i els efectes de base apunten a riscos a la baixa, mentre que la possibilitat d'un tancament total als fluxos de gas NS1 durant l'hivern indica riscos a l'alça, a través d'una contracció més gran dels preus del gas i l'electricitat", comenten els analistes de Pantheon Macroeconomics.
Si s'exclou del càlcul l'impacte de l'energia, la inflació interanual de la zona de l'euro es va situar al juliol al 5,4%, enfront del 4,9% del juny. Mentrestant, la taxa d'inflació subjacent, que també deixa fora l'efecte dels preus dels aliments frescos, l'alcohol i el tabac, creix fins al rècord del 4%.
Per la seva banda, la inflació anual de la Unió Europea (UE) va ser del 9,8% al juliol, enfront del 9,6% del juny. Un any abans, la taxa va ser del 2,5%.
"Confiem que els preus es mantindran incòmodament elevats durant molt de temps", afegeixen els experts, destacant que aquestes xifres "no són boniques per al Banc Central Europeu (BCE)". Creuen que l'organisme elevarà els tipus d'interès a 50 punts bàsics al setembre, seguit d'una alça de 25 punts a l'octubre i al desembre. "Després, veiem una pausa a principis del 2023 a mesura que el creixement es desaccelera".