La inflació de la zona de l'euro es relaxa al 5,5%, però la subjacent repunta al 5,4% el juny

Suposa el menor encariment dels preus des de fa més d'un any, segons Eurostat

Per

Bolsamania | 30 jun, 2023

La inflació de la zona euro continua a la baixa. El juny, la pujada de preus es relaxa fins al 5,5%, xifra que suposa sis dècimes per sota de la taxa del maig, segons les dades preliminars publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. Tot i això, la taxa subjacent repunta al 5,4%.

S'encadenen així vuit mesos de descensos, des del màxim del 10,6% que va marcar l'octubre de l'any passat, i l'Índex de Preus de Consum (IPC) registra el menor avenç a la zona de l'euro des de fa més d'un any. A més, la taxa general cau més del previst, mentre que la subjacent puja menys del que s'esperava.

Per països, Luxemburg (1%), Bèlgica i Espanya (els dos 1,6%) presenten les taxes d'inflació menors al juny, mentre que Eslovàquia (11,3%), Estònia (9%) i de Croàcia (8,3%) registren les majors pujades de preus.

Entre les grans economies de l'euro, la taxa d'inflació anual de França va caure al 5,3% el juny, des del 6% del maig. A Itàlia va baixar al 6,7%, enfront del 8% del mes anterior. Per contra, a Alemanya es va registrar un augment fins al 6,8%, enfront del 6,3%.

Si s'analitzen els principals components de la inflació, aliments, alcohol i tabac registren la taxa anual més alta el juny (11,7%, enfront del 12,5% del maig), seguida dels béns industrials no energètics (5,5%, enfront del 5,8% del maig), serveis (5,4% enfront del 5% del maig) i energia (-5,6% enfront del -1,8% del maig).

Així doncs, la inflació general es manté molt per sobre de l'objectiu del 2% del Banc Central Europeu (BCE). En les últimes previsions, l'organisme va empitjorar les expectatives d'inflació. Espera que se situï, de mitjana, al 5,1% el 2023, i que baixi fins al 3% el 2024 i el 2,3% el 2025.

"El repunt de la inflació subjacent es deu a factors conjunturals i no significa que el procés deflacionari s'hagi aturat", consideren els experts d'Oxford Economics. "Atesa la comunicació agressiva dels membres de la junta", que el BCE augmenti els tipus en 25 punts bàsics el juliol "sembla un tracte fet, i és probable que es produeixi una altra pujada el setembre", afegeixen.

A Pantheon Macroeconomics creuen que la inflació general caurà encara més i que la inflació subjacent es relaxarà, encara que estarà estancada. "El BCE pràcticament va prometre un altre augment al juliol, i seguirà endavant amb ell". "Continuem esperant un altre augment el setembre, tot i que es pronostica que la inflació caurà bruscament a poc menys del 4% al setembre i al 3% per a finals d'any", diuen.

"Si bé la millora de l'entorn inflacionari serà encoratjador per al BCE, el missatge que va sortir de Sintra aquesta setmana ha estat força clar: hi ha més feina per fer", destaquen a ING, on també esperen pujades de tipus el juliol i el setembre: "El BCE creu que és més costós fer molt poc en termes d'augments que no pas fer massa".

Últimas noticias