La inflació de la zona de l'euro es modera al 4,3% i la subjacent cau al 4,5% al setembre

Suposa el menor encariment dels preus de la zona euro en gairebé dos anys, segons Eurostat

Per

Bolsamania | 18 oct, 2023

La inflació de la zona euro es va moderar el setembre fins al 4,3%, xifra que suposa un descens de nou dècimes i el menor encariment dels preus en gairebé dos anys, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. Per part seva, la taxa subjacent va baixar fins al 4,5%, des del 5,3% del mes anterior.

A tota la Unió Europea (UE), l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar el novè mes de l'any al 4,9% el setembre del 2023, enfront del 5,9% d'agost.

La contribució més gran a la taxa d'inflació anual de la zona euro va provenir dels serveis (+2,05 punts percentuals), seguits d'aliments, alcohol i tabac (+1,78), béns industrials no energètics (+1,06) i energia (-0,55). Així, es va aprofundir la caiguda del cost de l'energia, amb una baixada de fins al 4,6%. Mentrestant, els aliments frescos van frenar l'encariment fins al 6,6%, els serveis fins al 4,7% i els béns industrials no energètics fins al 4,1%.

Per països, en comparació amb l'agost, la inflació anual va disminuir-ne en vint-i-un Estats membres, se'n va mantenir estable en un i en va augmentar en cinc. Les taxes anuals més baixes es van produir als Països Baixos (-0,3%), Dinamarca (0,6%) i Bèlgica (0,7%). Per contra, Hongria (12,2%), Romania (9,2%) i Eslovàquia (9%) van registrar les taxes anuals més altes.

Entre les grans economies de la zona de l'euro, la inflació més alta va tenir lloc a França, on els preus van pujar un 5,7%, i Itàlia, un 5,6%. A Alemanya, la taxa es va col·locar al 4,3% i Espanya va registrar la inflació més baixa, del 3,3%.

Per als analistes de Pantheon Macroeconomics, el setembre "probablement marqui el començament d'una caiguda accelerada de la inflació a la zona euro". Amb vista al futur, estimen que, després de retrocedir l'octubre, la inflació energètica de la zona euro començarà a augmentar novament i es convertirà en un impuls net per als titulars al primer trimestre del proper any, encara que no en la mateixa mesura que l'any passat.

"Creiem que aquest augment gradual es veurà compensat per la caiguda de la inflació subjacent i dels aliments, de manera que el titular continua caient", diuen. En total, esperen que la inflació general caigui gairebé a la meitat a mitjans del proper any, quan baixi al 2,4%, abans que continuï disminuint gradualment fins al 2% a finals del 2024.

Últimas noticias