La inflació de la zona de l'euro cau fins al 2,4% el novembre, mínims de juliol de 2021

La taxa subjacent també es relaxa fins al 3,6%

Per

Bolsamania | 19 des, 2023

Actualitzat : 15:04

La inflació de la zona de l'euro continua moderant-se i se situa el novembre al 2,4%, enfront del 2,9% d'octubre, xifra que suposa el nivell més baix des del juliol del 2021, segons les dades definitives publicades per Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea (UE).

D'aquesta manera, l'evolució dels preus de la zona euro s'acosta a poc a poc a l'objectiu del 2% marcat pel Banc Central Europeu (BCE), tot i que la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, ha advertit que es registrarà un repunt als propers mesos, "a causa principalment a alguns efectes de base". Tot i això, el descens és notable, sobretot, tenint en compte que el novembre del 2022, l'IPC general era del 10,1%.

Per components, el factor principal que contribueix a la caiguda de la inflació és l'energia, que baixa un 11,5% a l'onzè mes de l'any, des del 11,2% d'octubre. Així mateix, cal destacar els aliments, l'alcohol i el tabac, que registren la taxa més alta, en situar-se al 6,9%, enfront del 7,4% del mes anterior. Els serveis, per part seva, arriben al 4% i els béns industrials no energètics el 2,9%.

La taxa d'inflació subjacent també es relaxa el novembre al 3,6% des del 4,2% del mes anterior.

Al conjunt de la Unió Europea, l'IPC interanual es modera fins al 3,1%, des del 3,6% observat l'octubre. Entre els Vint-i-set, les taxes anuals més baixes es van registrar a Bèlgica (-0,8%), Dinamarca (0,3%) i Itàlia (0,6%). Mentre que les més altes es van donar a Txèquia (8,0%), Hongria (7,7%), Eslovàquia i Romania (els dos 6,9%). En comparació amb l'octubre, la inflació anual va disminuir en vint-i-un Estats membres, se'n va mantenir estable en tres i en va augmentar en tres.

"Un repunt de la inflació del desembre no és motiu de controvèrsia. La inflació del gener és tot el contrari. Els funcionaris del BCE han estat ocupats rebutjant les expectatives del mercat de retallades de tipus al primer semestre del proper any, per dues raons. En primer lloc, pel fet que el creixement dels salaris i els costos laborals unitaris segueixen sent rígids, però també per una segona raó: el consell creu que la inflació augmentarà encara més a principis d'any", expliquen a Pantheon Macroeconomics.

Tot i això, els experts de la companyia britànica no estan gaire segurs d'aquest possible repunt. "De fet, el nostre pronòstic suggereix que la inflació tornarà a caure al 2,2% el gener, cosa que reflecteix una nova caiguda de la inflació bàsica i una inflació energètica encara moderada. Admetem que això és un comodí a causa de l'ajust únic als costos dels serveis públics a principis d'any i els costos del menú en general. Però si tenim raó, ens costa veure alguna cosa més que un col·lapse total en la reacció del BCE contra les primeres retallades de tipus", conclouen.

Últimas noticias