La inflació de la zona de l'euro cau al setembre a l'1,8% i compleix amb el BCE malgrat els serveis

Els serveis es van encarir un 4%, una dècima menys, i l'energia es va abaratir un 6%, tres punts més

Per

Bolsamania | 01 oct, 2024

Actualitzat : 12:20

La inflació de la zona euro cau fins a l'1,8% al setembre, per sota del 2,2% del mes d'agost, segons l'estimació preliminar publicada per Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE). La dada compleix l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE) en situar-se per sota de l'objectiu per primer cop en tres anys.

Segons les seves últimes projeccions, el personal tècnic de l'organisme estima que la inflació general mitjana serà del 2,5% el 2024, del 2,2% el 2025 i de l'1,9% el 2026. Pel que fa a la inflació subjacent, les previsions apunten a una taxa del 2,9% aquest any, del 2,3% el 2025 i del 2% el 2026.

Per components, els serveis tornen a registrar la taxa anual més alta. Al setembre, es van encarir un 4%, una dècima menys que al mes anterior.

Mentrestant, el preu dels aliments, alcohol i tabac va pujar un 2,4%, enfront del 2,3% d'agost i el dels béns industrials no energètics es va mantenir estable, al 0,4%. Per contra, el cost de l'energia es va abaratir un 6%, enfront de la baixada del 3% d'agost.

Descomptant-ne l'impacte de l'energia, els aliments, el tabac i l'alcohol, la taxa d'inflació subjacent es modera al 2,7% des del 2,8% del mes previ.

Per països, les taxes més altes es registren a Bèlgica (4,5%), els Països Baixos (3,3%) i Estònia (3,2%). Per contra, Irlanda (0,2%), Lituània (0,4%) i Eslovènia (0,7%) tenen les taxes més baixes. Entre les principals economies de la zona de l'euro, els preus es van elevar un 1,8% a Alemanya, un 1,7% a Espanya, un 1,5% a França i un 0,8% a Itàlia.

UNA RETALLADA DE TIPUS A L'OCTUBRE ÉS MÉS PROBABLE

"En vista que la inflació bàsica està caient lentament en aquest moment, sembla que l'objectiu del 2% a mitjà termini és assolible", comenten els analistes d'ING, que creuen que, com que el BCE sembla força convençut que la inflació va en camí cap al 2%, "la pregunta ara és amb quina rapidesa vol tornar a portar els tipus d'interès a neutrals".

"Si manté els tipus d'interès restrictius durant massa temps quan l'economia ja s'està desaccelerant, corre el risc d'empènyer la inflació per sota del seu objectiu del 2%. Ara que el creixement està sota pressió, sembla que la porta és oberta per que el BCE actuï més ràpid. Si bé no sembla un acord tancat, sí que posa en joc la reunió d'octubre per a un possible augment de la flexibilització", diuen.

Coincideixen en aquesta visió a Oxford Economics: "El fet que la inflació de la zona de l'euro hagi caigut per sota del 2% al setembre significa que creiem que és lleugerament més probable que el BCE procedeixi a retallar els tipus a la reunió d'octubre".

Això sí, destaquen que com que la inflació dels serveis es manté obstinadament alta, la decisió de retallar o mantenir els tipus és molt delicada.

"Ara que la desinflació dels béns bàsics probablement hagi arribat al final, és essencial continuar avançant en la reducció de la inflació dels serveis per reduir la inflació bàsica. L'últim tram de la batalla contra la inflació està resultant en última instància més difícil, ja que la inflació dels serveis va al darrere d'una evolució ja molt lenta del creixement dels salaris i del mercat laboral. Si bé la inflació dels serveis es va moderar, va ser una caiguda marginal i encara ronda molt per sobre dels nivells que el BCE considera coherents amb el mandat d'inflació a mitjà termini", assenyalen.

Últimas noticias