La inflació de la zona de l'euro cau al gener al 2,8% i la taxa subjacent baixa al 3,3%

A tota la Unió Europea, l'IPC es va situar al 3,1% al gener, enfront del 3,4% del desembre

Per

Bolsamania | 22 feb, 2024

La inflació de la zona euro va baixar una dècima al gener enfront del mes anterior, fins a situar-se al 2,8%, mentre que la taxa subjacent va caure també una dècima, fins al 3,3%, el nivell més baix des del març del 2022, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).

A tota la UE, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar en el 3,1% al gener, enfront del 3,4% del desembre.

Per països, la inflació anual va disminuir en quinze estats membres, se'n va mantenir estable en un i en va augmentar en onze. Les taxes anuals més baixes es van registrar a Dinamarca, Itàlia (ambdós 0,9%), Letònia, Lituània i Finlàndia (1,1%), mentre que les taxes anuals més altes es van donar a Romania (7,3%), Estònia (5%) i Croàcia (4,8%).

Per components, la contribució més gran a la taxa d'inflació anual de la zona euro va provenir dels serveis, seguits d'aliments, alcohol i tabac i els béns industrials no energètics. Per contra, l'energia va contribuir a baixar-la.

Així, els serveis van mantenir l'augment de preus del 4%, els aliments es van encarir un 6,9%, una dècima més, i els béns industrials no energètics van relaxar la pujada mig punt, fins al 2%. L'energia, per la seva banda, va moderar els preus al 6,1%, enfront de la baixada del 6,7% registrada al desembre.

De cara al futur, els analistes de Pantheon Macroeconomics creuen que la deflació dels preus de l'energia s'atenuarà encara més als propers mesos, "però no prou per aixecar significativament els titulars". Prediuen deflació en els preus de l'energia durant la primera meitat de l'any "i els riscos s'inclinen a la baixa atesa la bretxa encara alta entre els preus majoristes del gas i els preus al consumidor de l'electricitat i el gas".

També calculen que la inflació dels aliments, l'alcohol i el tabac continuarà baixant als propers mesos, i arribarà al 3% a principis del segon trimestre. "Esperem una caiguda relativament gran al febrer, de 0,5 punts percentuals fins al 2,8%, a causa d'una nova caiguda de la inflació dels béns no energètics, fins a l'1,5%, i una caiguda de 0,4 punts percentuals de la inflació dels serveis, fins al 3,6%”, asseguren.

Vaticinen que "la inflació, principalment en els serveis, s'impulsarà al març si tota la resta roman igual, després es desplomarà a l'abril, abans de recuperar-se al maig. La magnitud d'aquests canvis, però, és força incerta, especialment si es té en compte la incertesa general al voltant de si les decisions de fixació de preus de les empreses s'estan normalitzant o, alternativament, encara es veuen afectades pel xoc inflacionari”.

En total, preveuen que la inflació subjacent augmentarà 0,1 punts percentuals al març, fins al 2,9%, abans de caure fins al 2,2% a l'abril i repuntar lleugerament al maig fins al 2,3%.

Amb aquest escenari, veuen que el camí cap al 2% per a l'estiu "està clar, encara que pugui ser un camí ple d'obstacles a curt termini". Aquests canvis de pronòstic no afecten la seva opinió que el Banc Central Europeu (BCE) retallarà els tipus a l'abril, "una decisió que en última instància depèn que la inflació caigui com esperem al febrer, i d'un gir moderat clar en la comunicació del BCE al voltant del que creiem que serà una taxa substancialment més baixa de la previsió d'inflació al març”.

Últimas noticias