La inflació de la zona de l'euro baixa al febrer al 8,5%, però la subjacent toca rècord del 5,6%

Entre els països, Espanya registra el segon mes de l'any la tercera taxa d'inflació més baixa (6,1%)

Per

Bolsamania | 02 mar, 2023

La inflació de la zona de l'euro torna a donar un respir, encara que molt lleu. Al febrer, l'Índex de Preus de Consum (IPC) només es va relaxar una dècima, i va baixar fins al 8,5%, segons l'estimació d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. Tot i això, la inflació subjacent no troba sostre i torna a pujar un mes més, tocant el rècord del 5,6%.

D'aquesta manera, la inflació general suma quatre mesos de desacceleració consecutius, des del pic del 10,6% assolit l'octubre de l'any passat, i aconsegueix arribar al nivell més baix des del maig del 2022. Tot i això, encara es col·loca lluny de l'objectiu del 2% del Banc Central Europeu (BCE), cosa que no dona raons a l'organisme per frenar la seva política agressiva.

Precisament, aquest mateix dijous, la seva presidenta, Christine Lagarde, ha assegurat que hi haurà més pujades de tipus d'interès a Europa als propers mesos. A més, ha avançat que és possible que no hi hagi baixades fins al 2025.

Per components, els aliments, l'alcohol i el tabac són els que tiren més a l'alça. Al febrer, van pujar un 15% enfront del 14,1% del gener. Per la seva banda, el preu l'energia va frenar l'avenç fins al 13,7% des del 18,9% del mes anterior. Els serveis es van encarir el 4,8% i els béns industrials no energètics, el 6,8%.

Deixant fora l'impacte de l'energia, la inflació es va elevar fins al 7,7% al febrer, enfront del 7,3% del gener.

"La baixada dels preus de l'energia va ser novament l'única raó darrere d'aquesta caiguda", destaquen els analistes d'Oxford Economics, que creuen que, "amb el pitjor de l'hivern que ara és darrere nostre, és probable que les pressions desinflacionàries dels mercats energètics augmentin durant els propers mesos”.

La seva impressió és que la zona euro manté "una inflació que continua sent molt resistent", cosa que "no només segella l'acord per a l'augment de tipus de 50 punts bàsics al març, sinó que també aplana el camí per a un enduriment anàleg de la política monetària al segon trimestre", afegeixen.

Per països, les pujades més baixes de preus van tenir lloc a Luxemburg (4,8%), Bèlgica (5,5%) i Espanya (6,1%). Per contra, les pujades més importants es van registrar a Letònia (20,1%), Estònia (17,8%) i de Lituània (17,2%).

Últimas noticias