La inflació d'Alemanya es modera al febrer al 2,5%, el nivell més baix des del 2021

"L'augment dels preus dels aliments s'ha desaccelerat significativament", assenyala Destatis

Per

Bolsamania | 12 mar, 2024

La inflació d'Alemanya es modera al febrer fins al nivell més baix des del juny del 2021 en situar-se l'Índex de Preus de Consum (IPC) al 2,5% interanual, enfront del 2,9% registrat al gener, segons les dades de Destatis, l'Oficina d'Estadística Federal.

"La taxa d'inflació s'ha continuat afeblint. La situació dels preus de l'energia continua millorant. L'augment dels preus dels aliments s'ha desaccelerat significativament i ara està per primer cop en més de dos anys per sota de la inflació general", ha destacat la presidenta de Destatis, Ruth Brand.

La caiguda dels preus de l'energia va continuar tenint un moderador efecte sobre la taxa d'inflació. Al febrer, els preus de l'energia eren un 2,4% més baixos al mateix mes de l'any anterior, mentre que els preus de l'energia per a les llars van caure al 3,6%.

Per la seva banda, els preus dels aliments van augmentar un 0,9% al febrer. Des d'abril de l'any passat, aquest component s'ha anat desaccelerant i, de fet, el segon mes del 2024 es van situar per sota de la inflació general per primera vegada des del novembre del 2021.

Els preus dels béns en general van augmentar un 1,8%. D'aquests, els béns de consum van pujar un 1,3% de preu i els béns duradors, un 2,6%. Per la seva banda, els preus dels serveis en general van ser un 3,4% més alts.

La taxa d'inflació descomptant l'energia es va situar al febrer al 3,1%, mentre que, excloent-ne també els aliments, la taxa subjacent es va mantenir al 3,4%.

"Les pressions inflacionàries subjacents seguien sent rígides a mitjans del primer trimestre", comenten a Pantheon Macroeconomics, on creuen que, en aquest moment, sembla més probable que la inflació subjacent estigui a prop d'estabilitzar-se al març.

LA INFLACIÓ SEGUIRÀ CAIENT, PERÒ DE FORMA SUAU

"En termes més generals, creiem que tant la inflació general com la subjacent continuaran caient, però ara el descens s'està desaccelerant. Veiem que el titular nacional caurà només lleugerament a partir d'aquí, arribant poc més del 2% a l'estiu. A altres paraules, ara hauríem d'esperar que la caiguda de l'IPC nacional s'atenuï significativament. Pel que fa a la inflació subjacent, veiem una caiguda suau cap al 2,5% a finals d'any en les dades nacionals", diuen.

Com expliquen, "una forta caiguda de la inflació dels aliments, al 0,9% després del 3,8% al gener, va ser el principal factor de la caiguda, a causa principalment de la deflació dels preus de les verdures fresques i els lactis".

Per contra, "la inflació de l'energia, va pujar 0,4 punts percentuals, fins al -2,4%. Els preus amb prou feines van variar durant el febrer, cosa que indica que els efectes de base continuen sent el factor clau dels petits girs actuals a la taxa d'inflació anual de l'energia". Continuen veient "una gran bretxa entre els preus al consumidor de l'electricitat i el gas i els preus majoristes, cosa que apunta a riscos a la baixa per a la inflació en aquest component".

Últimas noticias