La inflació d'Alemanya cau tres dècimes al setembre, fins a l'1,6%, per l'energia

Els preus dels aliments es van encarir un 1,6%, una dècima més que al mes anterior

Per

Bolsamania | 30 set, 2024

La inflació d'Alemanya se situa al setembre a l'1,6%, fet que suposa una baixada de sis dècimes en comparació amb l'agost, segons les dades avançades per Desatis, l'oficina d'estadística federal. D'aquesta manera, es col·loca al nivell més baix des del gener del 2021.

L'energia va tenir la contribució més gran en la caiguda de la inflació alemanya, ja que els seus preus es van abaratir un 7,6%, enfront de la baixada del 5,1% d'agost. Mentrestant, els serveis van pujar un 3,8%, una dècima menys i després de mantenir-se estable al 3,9% durant diversos mesos, i els aliments es van encarir per sisè mes consecutiu, un 1,6%, una dècima més.

Per part seva, la taxa d'inflació subjacent, excloent-ne els aliments i l'energia, es col·loca al 2,7%, una dècima per sota.

En termes mensuals, l'índex de preus de consum (IPC) es va mantenir sense canvis després de la caiguda del 0,1% registrada a l'agost.

Amb vista al futur, els analistes d'ING creuen que aquestes dades d'inflació probablement marcaran la fi de la tendència desinflacionària impulsada principalment pels efectes de base aquest any.

"Els indicadors prospectius suggereixen que la inflació es mantindrà relativament estable durant els propers mesos, amb un lleuger repunt de la inflació general cap a finals d'any. Les expectatives de preus de venda tant a la indústria com als serveis s'han mantingut relativament estables, o rígides, durant l'any passat, lleugerament per sobre de les mitjanes històriques per als serveis i lleugerament per sota per a la indústria”, assenyalen.

Tot i això, encara que la inflació sembla estabilitzar-se al voltant del 2%, creuen que hi ha almenys tres raons per no donar encara el vistiplau.

"Molts consumidors encara no han recuperat les pèrdues de poder adquisitiu real dels darrers anys, les persistents restriccions de l'oferta podrien fàcilment fer pujar la inflació tan aviat com la demanda en l'economia es recuperi i, finalment, els factors estructurals de la inflació (demografia, desglobalització i descarbonització) segueixen suggerint una tendència a una inflació més gran", expliquen.

Últimas noticias