La inflació d'Alemanya cau al 2,9% al gener, el valor més baix des del juny del 2021

L'augment dels preus dels aliments va continuar desaccelerant-se, fins al 3,8%

Per

Bolsamania | 31 gen, 2024

La inflació d'Alemanya va caure al gener vuit dècimes, fins al 2,9%, fet que suposa el valor més baix des del juny del 2021, segons les dades preliminars de l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis).

Els preus de l'energia van ser un 2,8% més baixos que al mateix mes de l'any anterior, després de la pujada del 4,1% al desembre. Mentrestant, l'augment dels preus dels aliments va continuar desaccelerant-se, fins al 3,8%. Per contra, els serveis es van encarir dues dècimes, fins al 3,4%.

Per part seva, excloent-ne els aliments i l'energia, és a dir, la taxa d'inflació subjacent, es va relaxar una dècima, fins al 3,4%.

La dada d'inflació harmonitzada es va quedar al gener set dècimes per sota, al 3,1%.

"La caiguda actual de la inflació general es deu principalment als efectes de base energètica favorables. La inflació, excloent-ne l'energia, es va mantenir gairebé estable", destaquen els analistes d'ING, que expliquen que els efectes de base energètica més que compensen l'impacte de la tornada de l'IVA limitat del 7% al 19% habitual per als serveis de restauració.

No obstant això, "aquests efectes de base favorables emmascaren una tendència més preocupant d'augments mensuals de preus. De fet, l'augment mensual dels preus al consumidor va ser en realitat més gran que anteriorment al mes de gener i els preus dels béns i aliments es van accelerar especialment", afegeixen.

Consideren, a més, que les dades d'inflació alemanyes "suposen cert alleugeriment per al Banc Central Europeu (BCE), almenys a primera vista".

Per als experts de Pantheon Macroeconomics, "es tracta d'un conjunt de xifres moderades, però només marginalment i molt menys moderades que les nostres expectatives inicials". Segons la seva opinió, "la caiguda de la inflació general sembla haver-se estabilitzat, però creiem que la tendència baixista es reprendrà aviat".

Últimas noticias