La inflació colpeja la butxaca del consumidor: claus per reduir les despeses fins a un 50%

Les conseqüències de la guerra a Ucraïna ha disparat els preus a Espanya un 9,8% al març

Per

Bolsamania | 30 mar, 2022

La inflació sembla no trobar sostre i agreuja encara més una crisi que s'arrossega des de l'inici de la pandèmia i que està colpejant la butxaca dels consumidors des de llavors. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), al març, els preus van pujar un 9,8% com a conseqüència de la guerra d'Ucraïna. És possible estalviar en aquest escenari?

La dada es deu, segons els experts, a les pujades generalitzades als components amb què es calcula l'índex. I les previsions no són gens bones, si tenim en compte el context. Per exemple i pel que fa a l'alimentació, Espanya, deficitari en cereals, compra a Ucraïna el 27% de les importacions de blat de moro i el 68% de les de gira-sol. De fet, aquest país és un dels principals exportadors de blat, llavors de gira-sol i oli, blat de moro i patates, tots ingredients bàsics en els aliments processats. Pel que fa al blat de moro i al blat, cal tenir en compte que, des del setembre, ja havia pujat la farina al voltant del 30% o 40%, cosa que complica encara més la situació. Per descomptat això està afectant tots els productes derivats.

L'impacte dels costos de l'energia i els carburants, que també van batre rècords històrics, a la cadena de distribució i les aturades a la indústria són altres factors que no es poden perdre de vista a l'escalada de preus general.

El desastre de la guerra també impactarà el mercat immobiliari i és previsible que es retregui la demanda, cosa que, alhora, aturaria l'escalada de preus d'habitatge usat en venda i lloguer. L'encariment de l'energia comporta una pujada de preus de materials per la producció i el transport, com dèiem. Ser propietari també serà més car com a conseqüència dels preus dels subministraments.

COM ESTALVIAR MÉS D'UN 50%?

Per pal·liar els efectes d'aquest encariment i encara que durant els darrers dies el Govern ha pactat les ajudes als combustibles i al lloguer, el comparador Acierto.com ha recopilat una sèrie de premisses que podem posar en pràctica per estalviar.

Per exemple i pel que fa a la cistella de la compra, la crisi del 2008 va portar moltes famílies a menjar aliments més barats, alts en calories i menys nutritius. No obstant això, és possible reduir les despeses alimentàries d'una altra manera sense posar en risc la salut. Per exemple, triant alternatives a l'oli de gira-sol i tornant a cuinar. Això inclou apostar per la cuina d'aprofitament i menjar menys proteïnes d'origen animal.

Planificar les compres és important, analitzar l'oferta dels diferents supermercats, i només gaudir de les que afecten aliments que realment necessitem, aprofitar les targetes i plans de fidelització, anar al supermercat sense gana, optar per productes de temporada, triar marques blanques o fixar-se en el preu per quilos són altres recomanacions. Emprar apps de gangues o d'estalvi específiques també pot ajudar. L'estalvi de posar en pràctica aquests consells pot assolir els 2.000 euros anuals.

Comparar és una altra de les recomanacions d'Acierto.com. En certs productes, com és el cas de les assegurances (algunes d'elles obligatòries) és possible estalviar fins a un 50%. Per sort, fins al 93% dels enquestats per l'entitat, diu comparar preus en línia abans de comprar.

Pel que fa als consums energètics, s'estima que el 30% de la factura energètica de les llars correspon a pèrdues. Això vol dir que és possible optimitzar-lo aïllant correctament l'habitatge. Bé sigui a través de la instal·lació de les finestres adequades, de persianes, cortines o estors, etcètera.

Els electrodomèstics, juntament amb la calefacció, suposen la despesa més gran de la factura de la llum dels espanyols, per això és important optar per aquells que consumeixin menys i per usar-los bé (rentar la roba a 40 graus en lloc de 60, ajustar la temperatura del frigorífic, instal·lar airejadors d'aixetes i dutxes redueix el consum a la meitat). Fer un ús responsable de l'energia ens pot estalviar fins a 1.000 euros l'any.

A més, és important aprofitar els recursos de la pròpia casa: si és un habitatge lluminós, intentar treure'n el màxim rendiment a la llum natural. Contractar una assegurança de llar que cobreixi els electrodomèstics en cas d'avaria per una fallada elèctrica és una altra manera d'estalviar a la llarga.

Fer un ús racional dels vehicles (l'ús individual dels quals es va disparar després de l'aturada de la pandèmia) serà també fonamental per estalviar. I, en definitiva, apostar pel sentit comú en termes generals. Tot i això, caldrà esperar per saber com evoluciona la situació i com actuen els consumidors. Tot sense perdre de vista que l'educació financera a Espanya continua sent una de les nostres assignatures pendents.

Últimas noticias