La inflació cau dues dècimes al juny, fins al 3,4%, i la subjacent segueix al 3%

La dada es deu al descens dels carburants i la menor pujada dels preus de l'alimentació

Per

Bolsamania | 28 jun, 2024

La inflació es va relaxar al juny, mes en què l'Índex de Preus de Consum (IPC) va caure dues dècimes, fins a situar la taxa interanual al 3,4%, segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per part seva, la taxa subjacent, aquella que exclou aliments no elaborats i productes energètics, es va mantenir al 3%.

Així, els preus posen fi a l'evolució a l'alça que van experimentar durant tres mesos consecutius amb les pujades de la inflació al març, l'abril i el maig.

En detall, l'evolució de juny es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants, enfront de la pujada del mateix mes del 2023, i també, encara que en menor mesura, a l'alimentació, els preus dels quals augmenten, però menys que al mateix mes de l'any anterior.

En sentit contrari, destaca la influència a l'alça d'oci i cultura, els preus de la qual pugen més que ea juny de l'any passat.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) presenta al juny una variació anual del 3,5%, tres dècimes per sota de la registrada el mes anterior.

Les dades definitives de la inflació corresponent al juny seran publicades per l'INE el proper 12 de juliol.

Últimas noticias