La inflació britànica continua al 3% al gener i reté l'atenció sobre el Banc d'Anglaterra
Una setmana després de l'anunci per part del BoE de mantenir els tipus d'interès intactes
- La pujada del preu del cru i la devaluació de la lliura generen una inflació encara lluny de l'objectiu marcat del 2%
- La previsió del mercat marcava un nivell del 2,9%
- En castellano: El Banco de Inglaterra siente la presión de la inflación para subir los tipos
L'informe d'inflació presentat pel Banc d'Anglaterra (BoE) la setmana passada, en què situava el nivell de preus al 3% durant l'últim mes de desembre, deixava entreveure la influència del preu del cru i els efectes que patia la devaluació de la divisa esterlina als mercats. Tot i això, les previsions del responsable monetari anglès mostraven una desacceleració en el desenvolupament dels preus per als propers mesos, especialment després de la més que probable pujada de tipus al país. Doncs bé, els preus s'han mantingut al 3%, augmentant la pressió sobre el banc central i les seves decisions dels propers mesos.
La meta del 2% es va mantenir a la mateixa distància que un mes abans, així ho reflecteix l'estadística publicada per l'Oficina Nacional d'Estadística Britànica (ONS). La taxa interanual del CPIH es manté per sota de l'índex tradicional, situant-se al 2,7%, mateix nivell que al desembre de 2017.
La major baixada en la contribució a l'avanç de preus es va produir al segment de transport, especialment el preu dels carburants, que van créixer menys que fa un any. El preu del cru, afectat per la gran volatilitat del mercat dels últims dies, se situa al voltant dels 62,5 euros per barril, amb els primers símptomes de repunt després de desplomar un 10% a l'últim mes.
La pressió dels preus es manté per tant a collibè del governador del BoE, Marc Carney, que després de mantenir els tipus d'interès fixos durant el seu últim anunci la setmana passada, haurà de modificar la seva política monetària, previsiblement al maig. El dilema es troba en les dades de creixement, que semblen haver-se frenat a principis de 2018, amb els resultats del PMI al gener mostrant el desenvolupament més baix en un any i mig. Per tot això, el futur de la inflació es veurà condicionat per les decisions que el banc central prengui respecte al preu del diner els propers mesos, que com ja va avançar l'administració la setmana passada, s'anunciaran més aviat del que s'esperava.
"La inflació pot ser tant la teva amiga com la teva enemiga. Mostra una millora de l'economia, ajudant al pagament dels deutes, però la història és diferent per als estalviadors, tant aquells amb ingressos fixos com els pensionistes. Tot i l'especulació al voltant de les imminents baixades de tipus, si la inflació es manté controlada, no hauria d’existir un incentiu per part del BoE per modificar els tipus tan aviat. Això vol dir que les borses seran un dels pocs mercats on el retorn superarà la inflació", apuntava Henry Chan des de Fidelity International.