La incertesa política regira les divises i Draghi no ajuda a l'euro

El ien i el franc suís es beneficien de nou de les tensions entre Corea del Nord i els EUA

Per

Bolsamania | 26 set, 2017

L'intercanvi de declaracions entre els EUA i Corea del Nord, que ha pujat la tensió diversos esglaons en incloure les temudes paraules "declaració de guerra", ha tornat a sacsejar el mercat de les divises. El ien i el franc suís són de nou el refugi dels inversors i el dòlar es ressent amb caigudes d'un 0,8% enfront de la divisa nipona i d'un 0,4% contra la moneda suïssa. De l'altre costat de l'Atlàntic, l'euro balla al so de la política de l'Eurozona i de les paraules del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi.

La divisa comunitària planeja a prop de mínims de quatre setmanes contra el dòlar, als 1,1820 dòlars i es canvia aquest dimarts amb una lleugera apreciació, al voltant dels 1,1850 dòlars. La tardor ha arrencat per a la moneda comunitària amb renovats ressons de les tensions polítiques que van dominar la seva operativa entre novembre i maig, i els analistes avisen que la correcció pot prosseguir durant els propers dies fins als 1,1800 o els 1,1700 dòlars.

El BCE no es pot permetre les presses en la seva estratègia de sortida dels estímuls, ja que pot incórrer en el risc de danyar la recuperació de l'economia de la zona euro

Si la jornada de dilluns va arrencar amb la indigestió de l'amarga victòria de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va causar que l'euro s'aferrés als 1,1900 dòlars, els operadors van cedir fins al suport dels 1,1820 dòlars després que Draghi es dediqués a refredar encara més l'euro durant la seva intervenció davant el Parlament Europeu. El banquer italià va renovar el seu compromís amb la necessitat de mantenir una política expansiva i va posposar fins a finals d'any qualsevol decisió sobre l'esperat 'tapering' -retirada progressiva d'estímuls a l'economia-.

El mercat, que esperava que durant la reunió del 26 d'octubre s'abordés el calendari de retirada de la respiració assistida de l'Eurozona, haurà d'esperar, amb tota probabilitat fins al 14 de desembre. "El BCE no es pot permetre les presses en la seva estratègia de sortida dels estímuls, ja que pot incórrer en el risc de danyar la recuperació de l'economia de la zona euro", explica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.

Però, més enllà de les paraules de Draghi que, en qualsevol cas, indiquen que la normalització monetària s'iniciarà en un futur molt pròxim, "seran les converses a Alemanya per formar una coalició de govern el que mantindrà a la moneda europea sota pressió" , indiquen analistes de Danske Bank.

TENSIONS POLÍTIQUES

El "soroll" persistirà al país germànic durant les pròximes dues setmanes, assenyala Hussein Sayed, analista d’FXTM. Aquesta situació "probablement donarà lloc a certa volatilitat i és possible que es desencadeni una nova correcció en l'euro/dòlar cap a la zona dels 1,1700-1,1800 dòlars", comenta l'expert. I és que el resultat en les eleccions federals a Alemanya, durant les quals el partit de la cancellera Angela Merkel ha obtingut els seus pitjors resultats des de 1949, amb el 33% dels vots, ha deixat una única sortida per als demòcrata-cristians: un tripartit amb els liberals i els verds que sumaria el 52% dels vots.

Però les negociacions seran complexes i podrien prolongar-se fins al desembre, segons els analistes de Berenberg. Aquest context, "sumat al referèndum il·legal convocat a Catalunya aquest cap de setmana i la imminència d'unes eleccions generals a Itàlia, on el Moviment Cinc Estrelles amenaça l'estabilitat, la política europea serà el motor del mercat, una vegada més", avisen els experts de Danske Bank.

De l'altre costat de l'Atlàntic, les notícies que arriben des de Corea del Nord també es cobren el seu peatge en el dòlar. Però serà la Reserva Federal dels EUA (Fed) i la possibilitat de pujar les taxes d'interès al desembre, segons el projectat, el que determinarà la direcció de la divisa", ha assenyalat Shin Kadota, estrateg sènior de Barclays a Tòquio.

En aquest context, cobra vital importància el discurs programat per aquest dimarts de la presidenta del banc central, Janet Yellen, que parlarà a Cleveland a les 18:00 hores sobre "la inflació, la incertesa i la política monetària".

Últimas noticias