La guerra d'Ucraïna enfonsa la confiança dels inversors espanyols a les borses
Una caiguda de més de 6 punts en un sol mes que el situa a un dels nivells més baixos
La confiança dels petits estalviadors i inversors en l'evolució de les borses s'ha enfonsat el març del 2022 al nivell més baix en dos anys per motius com la invasió d'Ucraïna per Rússia, segons recull l'enquesta sobre la confiança de l'inversor espanyol realitzada per J.P. Morgan Asset Management.
L'any passat va acabar com l'any de més optimisme entre els inversors espanyols des del 2007. Tot i això, l'inici del 2022 ha portat la invasió d'Ucraïna per Rússia, i els seus efectes sobre l'economia i les relacions internacionals s'han enfonsat la confiança als mercats de renda variable.
El detall mensual de l'anàlisi que la gestora internacional realitza trimestralment enquestant més de 1.300 inversors a tot Espanya des del 2007, mostra que el 24 de febrer, dia de la invasió, va suposar un punt d'inflexió a la sèrie històrica de l'índex en experimentar, a qüestió de setmanes, una caiguda de 6 punts respecte al febrer, i quedar-se en -3,7 punts, un dels nivells més baixos dels darrers deu anys.
El conflicte bèl·lic acaba amb tretze mesos continuats d'optimisme i confiança als mercats de renda variable (del novembre del 2020 al febrer del 2022), i porta a les llars a nivells de pessimisme inversor similars als del 2020, en plena pandèmia de Covid, i a moderar els seus plans d'inversió futura.
"La irrupció de la Covid es va produir en un context més pessimista, després d'una caiguda continuada de la confiança inversora des del 2018. La inseguretat actual s'ha produït en un entorn on l'optimisme estava a màxims. Això pot fer que la recuperació de la confiança sigui més ràpida en funció, és clar, de la durada del conflicte o les seves expectatives de solució", comenta Francisco Márquez de Prado, Sales Executive de J.P. Morgan Asset Management.
L'enquesta de J.P. Morgan Asset Management, a més, permet tenir una fotografia més detallada de la intenció de compra de productes financers per part dels petits estalviadors i inversors en funció del seu nivell de confiança. Així, entre els més optimistes (que creuen segur o més probable que el mercat pugi) un significatiu 31% afirma que invertirà en fons d'inversió, mentre que només un 12,7% dels pessimistes (que esperen caigudes a les borses) ho farà. En el cas de la inversió en accions la diferència encara és més gran i el 25% dels optimistes preveu acudir directament a la borsa a adquirir valors, enfront d'un escàs 8% entre els pessimistes.
Pel que fa als plans de pensions, les diferències són mínimes. Destaca que fins a una quarta part (24,7%) dels inversors més pessimistes afirmi que no invertirà en cap producte financer durant els propers mesos (enfront de només un 12% entre els optimistes) o que el 42% assenyali els dipòsits o les comptes d'estalvi com a producte preferit, malgrat la pràcticament nul·la rendibilitat.
L'expert davant aquest fet assenyala que "la volatilitat entra dins del normal als mercats, i és important que els inversors particulars mantinguin els seus objectius i visió a llarg termini, tinguin paciència i reaccionin amb calma a situacions com l'actual quan els envaeix una sensació de pessimisme. Vendre guiats de moment pot portar pèrdues i quedar fora de la recuperació posterior. La història ensenya que és menys probable que els inversors experimentin pèrdues quan les seves perspectives d'inversió són a llarg termini".