La signatura d'hipoteques frena la seva caiguda al juny al 12,7% i suma quatre mesos de reculades

L'import mitjà va pujar un 7,5%, fins als 131.670 euros

Per

Europa Press | 28 ago, 2020

La signatura d'hipoteques sobre habitatges va registrar al juny una caiguda del 12,7% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins a un total de 26.748, segons les xifres publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges inscrits als registres de la propietat suma quatre mesos en negatiu.

No obstant això, la reculada interanual experimentada al juny és molt més moderada que al maig, quan va ser d'un 27,6%. Al març, quan es va declarar l'estat d'alarma per la crisi sanitària, la reculada va ser del 14,6%, mentre que a l'abril es va registrar un enfonsament del 18,4%.

D'acord amb les dades de l'INE, l'import mitjà de les hipoteques sobre habitatges va pujar un 7,5% respecte a juny de 2019, fins als 131.670 euros, mentre que el capital prestat va baixar un 6,1% en taxa interanual, fins als 3.521,9 milions d'euros.

En termes mensuals (juny sobre maig), el nombre d'hipoteques sobre habitatges va pujar un 4,7%, la pujada més forta en un mes de juny en almenys cinc anys.

Els principals portals immobiliaris esperen que les dades de concessió d'hipoteques siguin més positives durant els pròxims mesos, però recorden que cal estar pendents de l'evolució de la pandèmia.

El cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, creu que les dades de juny de concessió d'hipoteques publicades aquest divendres "encara no mostren la recuperació del mercat després de l'obertura del confinament, donat el retard natural en la inscripció registral de les hipoteques". És per això que espera que les dades dels pròxims dos mesos siguin més positives. No obstant això, ha ressaltat que queda també per veure la dinàmica a la recta final de l'any, en funció de com evolucioni la pandèmia i les mesures de restricció de mobilitat i l'impacte sobre el treball i la renda disponible i estalvis de les famílies.

Mentrestant, la directora de Comunicació de Fotocasa, Anaïs López, ha ressaltat que les dades del mes de juny "mostren una petita recuperació de les operacions hipotecàries" i ha ressaltat que això podria indicar que "a poc a poc" les xifres vagin a mostrar caigudes més lleus amb l'inici de la nova normalitat i potser d'aquí a pocs mesos es torna a les dades registrades abans de la pandèmia. Així mateix, ha ressaltat que moltes operacions que s'havien quedat ajornades per la declaració de l'estat d'alarma s'han anat reprenent amb l'inici de la desescalada i que "és molt possible que es comencin a reflectir en les dades dels pròxims mesos".

D'altra banda, el director d'estudis de pisos.com, Ferran Font, ha apuntat que les dades de juny "continuen mostrant les conseqüències del Covid també durant el mes del desconfinament", i ha destacat que encara que "són una mica més positives que el mes anterior, continuen registrant caigudes importants respecte al 2019". Font creu que l'activitat immobiliària continua estant "molt condicionada per la Llei Hipotecària del mes de juny de 2019 i, sobretot, per l'afectació de la crisi del coronavirus, que continuarà arrossegant al sector a aquesta inestabilitat que no ajuda a la compra d'habitatge ni a la contractació de noves hipoteques".

Últimas noticias