La Fed, camí a la tercera pujada de tipus de l'any

La Reserva Federal dels EUA els augmentarà 25 punts, fins a estar entre el 2% i 2,5%

Per

Bolsamania | 26 set, 2018

Actualitzat : 13:57

La Reserva Federal dels EUA (Fed) celebra aquests dies la seva reunió de setembre, que finalitza aquest dimecres. Al seu terme, l'organisme anunciarà, gairebé amb tota seguretat, una pujada de tipus d'interès en 25 punts bàsics, de manera que es quedarien entre el 2% i el 2,25%, segons esperen tots els experts. "Qualsevol economista competent espera això", de manera que la Fed "no sorprendrà els mercats", assegura UBS.

Si és així, la Fed portaria a terme la tercera pujada de l'any i la vuitena des que el desembre de 2015 la ja expresidenta de la Fed, Janet Yellen, decidís acabar amb els diners gratis. Ara, la majoria dels seus membres es mostra a favor de fer quatre increments el 2018. Al contrari que el president dels EUA, Donald Trump, que en diverses ocasions ha deixat veure la seva disconformitat amb el discurs i els fets de la Fed.

Aquest augment dels tipus d'interès "estaria en línia amb el missatge donat durant anteriors reunions i en línia amb la fortalesa del cicle econòmic nord-americà. Els mercats descompten amb una probabilitat del 78% que hi hagi una quarta pujada el desembre, expliquen des de Renta 4.

"La postura de la política monetària seguirà sent acomodatícia, cosa que es recolza a les fortes condicions del mercat laboral i un retorn sostingut de la inflació al 2%. Creiem que la paraula acomodatícia desapareixerà del comunicat", afegeix Goldman Sachs.

Aquest augment dels tipus d'interès "estaria en línia amb el missatge donat durant anteriors reunions i en línia amb la fortalesa del cicle econòmic nord-americà"

Aquest dimecres, els experts estaran pendents, a més, de les paraules de Jerome Powell, president de la Fed. Encara que donen suport a l'avaluació de l'organisme sobre el creixement "sòlid" de l'economia nord-americana, esperen veure si la Fed es mostra més preocupada pel proteccionisme o pel recent estrès als mercats emergents, segons considera Rabobank.

Aquests analistes afegeixen que "per ara" mantenen el seu pronòstic de tres alces aquest any, "però si la Reserva Federal continua optimista sobre l'escalada de les guerres comercials, una quarta alça és més probable". "Finalment, la reunió també hauria de conduir al següent pas en el programa de normalització del balanç que es va anunciar el setembre de l'any passat".

Una cosa en el que coincideixen els experts de Link Securities. "En principi s'esperen tres pujades de tipus addicionals l'any 2019 a més de dues més el 2018 (setembre i desembre). Qualsevol revisió a l’alça d'aquestes expectatives podria generar "moviment" als mercats financers nord-americans: divises, bons i accions. Pel que fa a la resta, no esperem molt de la roda de premsa de Powell, personatge que no sol donar "molt de joc" en ser molt prudent en les seves declaracions i esquivar sempre les preguntes més compromeses", afirmen.

Últimas noticias