La demanda de segon habitatge s'equilibra: el 54% vol comprar i el 46% llogar

El 2022, el 65% de la demanda era de compra enfront del 35% que buscava llogar

Per

Bolsamania | 07 ago, 2023

La demanda de segona residència s'equilibra. Si el 2022, el 65% de la demanda era de compra enfront del 35% que buscava llogar, ara, el 54% de la demanda vol comprar enfront del 46% que vol llogar, segons una anàlisi elaborada per Fotocasa Research.

Mostra que la composició de gènere entre els demandants de segona residència es reequilibra el 2023, sent-ne el 53% homes i el 47% dones, uns percentatges molt més propers que els del 2022, quan eren de 63% i 37%, respectivament. Pel que fa a l'edat mitjana, augmenta fins als 43 anys, dos més que el 2022 i tres per sobre de l'edat de dos anys abans.

Per forma de convivència, el 39% viuen en parella i amb fills, mentre que el 23% ho fan únicament en parella. El 15% viu sol/a, un percentatge que suposa cinc punts percentuals més que l'any anterior.

D'aquesta manera, els compradors de segona residència -entenent com a tals els que han comprat o intentat comprar- presenten un retrat tipus de força més edat (48 anys, enfront dels 37 dels arrendadors) i un nivell socioeconòmic molt marcat per les classes alta i mitjana-alta, ja que aquests col·lectius representen el 65% dels compradors de segona residència. D'altra banda, entre els llogaters només un 29% viuen en parella amb fills, mentre que els compradors en aquesta situació pugen fins al 47%.

El perfil dels dos grups de demandants mostra, a més,una diferència fonamental entre ells que té a veure amb la propietat. D'aquesta manera, el 90% dels que demanen segona residència per comprar ja són propietaris de l'immoble on resideixen actualment. Entre els demandants d'habitatge de lloguer aquest percentatge es queda en un 58%.

"Encara que la demanda de compra d'aquesta tipologia continua estant protagonitzada per la compra, crida l'atenció que, en tan sols un any, l'interès per llogar una segona residència hagi crescut tant", comenta María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.

"Sabem que l'encariment hipotecari ha apaivagat els desitjos d'un volum molt important de compradors, però fins ara no s'havia detectat que la mobilitat laboral fos el principal impulsor de l'augment de la demanda de lloguer, ja que en exercicis anteriors aquesta opció sempre hi havia romàs amb percentatges reduïts. Però la flexibilitat que ofereix aquesta opció habitacional, a més de l'escassa inversió en despeses de manteniment, fa que el lloguer de segones residències estigui guanyant cada cop més terreny", afegeix.

Últimas noticias